« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OSIM IDS-A I HDSSB-A

Saborski klubovi za povećanje broja vojnika u Afganistanu

Hrvatska je po broju vojnika 14. u svijetu, a uskoro bi trebala poslati dodatnih 20 vojnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

NATO

,

Hrvatska vojska

,

Afganistan

,

hrvatski vojnici Afganistan

Većina saborskih klubova, izuzev IDS-ovog i HDSSB-ovog, najavila je danas potporu slanju dodatnih 20 hrvatskih vojnika u mirovnu misiju u Afganistanu. Većina klubova u raspravi je izrazila nadu da će hrvatski vojnici doprinijeti većoj sigurnosti u Afganistanu, te da će se svi sretno vratiti svojim obiteljima.

Ante Kotromanović (SDP) predložio je da se vojnike koji sudjeluju u misiji u Afganistanu treba tretirati kao hrvatske branitelje, kako u slučaju umirovljenja, tako i u slučaju eventualne invalidnosti ili pogibelji.

"Ti ljudi moraju imati potpuni osjećaj zaštite kada odlaze i kada se vraćaju iz Afganistana", poručio je Kotromanović, predloživši i da se vojnike po povratku uključi u sustav rehabilitacije.

Spomenuo je slučaj satnika Marka Pavkovića, koji je netom po povratku iz Afganistana u prometnoj nesreći izgubio obje noge, pohvalivši odluku da ga se ne umirovi već uključi u sustav obrane.

Goran Beus Richembergh (HNS) pita na koji način vlada kani osigurati dodatna proračunska izdvajanja za povećanje vojnog kontigenta, a zanima ga i razmišlja li vlada, sukladno izlaznoj strategiji u Afganistanu, o smanjenju angažmana u toj azijskoj zemlji.

"Hrvatska je po broju vojnika 14. u svijetu, naš je udio natprosječan, ispred nas su brojne financijski, vojno i demografski snažnije od nas. Ako nas hvale, to ne treba značiti da se još više moramo žrtvovati", istaknuo je.

Stanko Grčić (HSS) upozorio je na problem dislociranosti hrvatskih vojnika u Afganistanu, upitavši što vlada čini na njihovu okrupnjavanju.

Mato Bilonjić (HDZ) u potpunosti je podržao sudjelovanje Hrvatske vojske u mirovnoj misiji ISAF, ističući da ti vojnici služe na ponos Hrvatskoj. "Jučer su bili ratnici, danas su mentori običavatelji", rekao je.

Damir Kajin (IDS) ističe, pak, da su NATO i SAD izgubile rat u Afganistanu, te da Hrvatska treba povući svoje vojnike iz tamošnje misije, a ne povećavati njihov broj. "Moj je savjet da to ne činimo i povučemo vojnike iz ove izgubljene misije, jer će doći red i na njih, i naši će dečki ginuti u brdima na tisuće kilometara daleko od svojih domova", poručio je.

Da će uskratiti potporu povećanju vojnika u Afganistanu najavili su i Klub HDSSB-a te Dragutin Lesar (HL).(hina/metro-portal)

29.04.2010. 12:19:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh