« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
POVLAČENJE POSTROJBI

Amerikanci objavili kraj rata u Iraku

Spuštanjem zastave američka vojska je službeno objavila kraj rata, a do kraja godine odlaze i posljednji vojnici

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Irak

,

Zastava Fiat

,

rat u Iraku

,

američka vojska

Američka je vojska u četvrtak službeno okončala svoj rat u Iraku, spuštajući vojnu zastavu na svečanosti u Bagdadu kojoj je nazočio i ministar obrane Leon Panetta, skoro devet godina nakon invazije u kojoj je svrgnut Sadam Husein, javlja Hina. 

Posljednjih 4.000 američkih vojnika povući će se iz Iraka do kraja godine, ostavljajući oslabljenu, ali i dalje ustrajnu pobunu, sektaške napetosti i političku nesigurnost.

"Nakon puno prolivene krvi Iračana i Amerikanaca, misija kojoj je cilj bio da Irak može sam vladati i sebi očuvati sigurnost postala je stvarnost", rekao je Panetta na svečanosti.

U ratu koji je počeo nesmiljenim bombardiranjem Bagdada, a poslije se pretvorio u krvave sukobe između većinskih šijita i njihovih bivših gospodara sunita, poginulo je skoro 4.500 američkih vojnika i nekoliko desetaka tisuća Iračana.

U Faludži, nekadašnjem uporištu sunita i Al Kaide, nekoliko tisuća Iračana je slavilo odlazak Amerikanaca, mašući slikama poginulih rođaka i paleći američke zastave.

Iračko šijitsko vodstvo predstavlja američki odlazak kao novi početak iračke suverenosti, ali se mnogi Iračani pitaju kojim će smjerom zemlja poći nakon što se povuku i posljednji američki vojnici.

Općenito se smatra da su iračke snage sigurnosti sposobne obuzdati ostatke sunitske pobune i šijitske milicije koje, kako tvrdi SAD, potpomaže Iran.

Američki vojni dužnosnici izražavaju nadu da "iza sebe ostavljaju zemlju u kojoj je sada bolje nego što je bilo prije".

15.12.2011. 13:25:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    15.12.2011. 17:24
    Porobili su Sunite, sada ostaje samo pitanje koliko vremena će proteći do izbijanja građanskog rata?! Glavno da nafta teče, to je jedina briga SAD-a.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh