« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ISPITIVANJE

Amerikanci još snažno podupiru Obamu

Amerikanci odobravaju Obamino vođenje gospodarstva, vanjske politike i ratova.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

anketa

,

američko gospodarstvo

,

podrška javnosti

,

New York Times

,

CBS News

,

američki dug

Amerikanci optimistično gledaju na gospodarstvo i smjer u kojem ide zemlja u 11 tjedana od inauguracije predsjednika Baracka Obame, što pokazuje određen uspjeh u ključnoj zadaći obnove nacionalnog povjerenja, pokazala je anketa dnevnika The New York Timesa i TV mreže CBS News objavljena u utorak.

 

Ti burni tjedni, obilježeni novim Obaminim inicijativama, napadima republikanaca i s dosta pogrešnih koraka Bijele kuće, čini se da nisu naštetili predsjedniku. Amerikanci kažu da odobravaju Obamino vođenje gospodarstva, vanjske politike, ratova u Iraku i Afganistanu, a ukupno dvije trećine (66 posto) da odobrava njegov način obnašanja predsjedničke dužnosti.

Nasuprot tomu, samo 31 posto ispitanika kaže da ima povoljno mišljenje o Republikanskoj stranci, što je najniže u 25 godina, otkako se to pitanje postavlja u anketi NYT-a i CBS-a.

Nije neobično da novi predsjednik uživa javnu potporu na početku mandata, no trajnost potpore za Obamu u suprotnosti je s nekim od njegovih preteča u istoj točki njihovih mandata. Potpora također zapanjuje s obzirom na to da se zbog gospodarske krize tjeskoba uselila u domove Amerikanaca diljem zemlje, dok Obama pokušava podići duh sunarodnjaka i steći potporu Kongresa za svoje programe, ocjenjuje NYT.

Ispitivanje je pokazalo kako je 70 posto Amerikanaca zabrinuto da će netko iz vlastita kućanstva ostati bez posla u idućih 12 mjeseci. Četrdeset posto kaže da je smanjilo potrošnju za luksuz, 10 posto da je smanjilo potrošnju i na onome što je nužno, a 31 posto da je učinilo i jedno i drugo.

Broj Amerikanaca koji tvrde da zemlja ide u pravom smjeru povećan je s 15 posto sredinom siječnja uoči Obamine inauguracije na 39 posto danas, a broj onih koji smatraju da zemlja ide u krivu smjeru pao je sa 79 na 53 posto.

Sadašnjih 39 posto najviši je udio Amerikanaca koji odobrava smjer u kojem se vodi zemlja, od 42 posto u veljači 2005., drugog mjeseca drugog mandata Georgea W. Busha.

Postotak ispitanika koji smatraju da se gospodarsko stanje pogoršava smanjio se s 54 posto prije Obamina ulaska u Bijelu kuću na današnjih 34 posto. Dvadeset posto ispitanika misli da se gospodarstvo poboljšava, prema sedam posto sredinom siječnja.

"To je psihologija više nego išta drugo. Predsjednik Obama je preokrenuo negativno raspoloženje u zemlji. Svemu daje zamah jer je vrlo vedar, kao što je bio Roosevelt", izjavio je u intervjuu uz ispitivanje Arthur Gilman, republikanac iz Ridgewooda u New Jerseyu.

Budući da je ispitivanje pokazalo kako većina Amerikanaca smatra da će recesija trajati još godinu dana ili dulje, Obama može računati da će javnost biti i dalje strpljiva, posebno zato što ga gotovo nitko ne krivi za gospodarsku krizu: 33 posto okrivljuje Busha, 21 posto financijske ustanove i 11 posto Kongres.

Ispitivanje je potvrdilo nastavak političke podijeljenosti u SAD-u, jer 57 posto, koji kažu da su u studenom 2008. glasovali za Johna McCaina, ne odobrava način na koji Obama obavlja posao. Dok Obamin prijedlog proračuna podupire ukupno 56 posto Amerikanaca, osjećaji su podijeljeni stranački, pa tako 79 posto demokrata odobrava proračunske prioritete, prema 27 posto republikanaca.

Ispitivanje je provedeno telefonom od 1. do 5. travnja, dok je Obama bio u posjetu Europi, na nacionalnom uzorku od 998 odraslih i s otklonom greške od plus minus tri posto.

Dvije trećine ispitanika (67 posto) odgovorilo je da čelnici drugih zemalja poštuju Obamu, prema 30 posto koliko ih je u srpnju 2006. tako odgovorilo na pitanje o međunarodnom poštovanju Georgea W. Busha.

Iako Amerikanci snažno podupiru Obamu, ne iskazuju nužno potporu svim njegovim inicijativama. Primjerice, 58 posto se na slaže s prijedlozima za sanaciju banaka. Kad je riječ o velikom rastu državne potrošnje i širenju državnih programa, 48 posto ispitanika daje prednost manjoj ulozi vlade, a 41 posto podupire veću vladu i više državnih služba.

Amerikanci ostaju zabrinuti zbog rasta nacionalnog duga, ali su podijeljeni u pitanju treba li oporavak gospodarstva financirati iz duga - 46 posto je protiv, a 45 posto za.

Dvije trećine ispitanika kaže da je demokratima dvostruko više stalo do dobrobiti običnih ljudi nego republikancima, a 71 posto da se Obama više skrbi za obična čovjeka nego za velike korporacije.

Čak tri četvrtine ispitanika (74 posto) podupire povećanje poreza za bogate, odnosno za građane koji zarađuju više od 250.000 dolara na godinu. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 22:24:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh