« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DEPRESIVNA NACIJA

Amerika na antidepresivima: Svaki deseti građanin guta tablete

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je rezultat istraživanja koji pokazuje da je oko deset posto Amerikanaca starijih od 12 godina na antidepresivima

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

amerika

,

depresija

,

antidepresivi

,

tablete

Oko deset posto Amerikanaca starijih od 12 godina na antidepresivima je, po izvješću koje je u srijedu objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti u kojem se navodi da je dva i pol puta veća vjerojatnost za žene da uzimaju antideptresive u odnosu na muškarce, javlja Hina.

Izvješće je također pokazalo da osobe u dobi od 45 do 64 godine života imaju veće izglede da će uzimati antidepresive nego mlađe osobe, a analizirano po rasnoj pripadnosti utvrđeno je da bijelci imaju veće šanse da završe na antidepresivima od pripadnika ostalih rasa i manjina.

Izvješće je rezultat analize podataka u trogodišnjem razdoblju od 2006. do 2008. koju je proveo Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

Među skupinama s većim izgledom za depresiju su i razvedeni, nezaposleni i oni bez zdravstvenog osiguranja.

No, istraživače je najviše iznenadilo otkriće da tek jedna trećina osoba koje boluju od teških oblika depresije uzima te lijekove. "To znači da se mnoge osobe s teškom depresijom ne liječe," kazala je za CNN Laura Pratt, epidemiologinja koja je vodila istraživanje.

Upotreba antidepresiva u SAD-u skočila je gotovo 400 posto od kraja 80-ih kada se na tržištu pojavio prvi od njih, navodi CNN.

"Puno je dokaza da se broj osoba s depresijom udvostručio u posljednjih desetak godina" kaže Charles Raison, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Arizoni, rekavši da su točni uzroci toga rasta i dalje nejasni, no da postoje dokazi da loša prehrana i pomanjkanje aerobnog vježbanja mogu igrati ključnu ulogu.

"Pretilost je rizični faktor za depresiju", kaže Raison, koji napominje da prehrana koja se temelji na industrijski obrađenoj hrani i društvena izolacija mogu voditi u depresiju.

Stručnjaci kažu da ovo istraživanje pokazuje i to da sve više ljudi počinje posvećivati pažnju svome mentalnom zdravlju, kao i da se stigma koja okružuje mentalne bolesti polako gubi.

20.10.2011. 14:11:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh