« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
KRAJ OKRŠAJA?

Osvojen grad Sirt, zadnje uporište Gadafijevih lojalista

Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga. Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeći", rekao je zapovjednik operacija

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

rat

,

Sirt

,

lojalisti

,

okršaji

Prijelazne libijske vlasti zauzele su u četvrtak Sirt, rodni grad Moamera Gadafija, i nakon dva mjeseca ugušile i posljednji jači otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru, JAVLJA hINA.

"Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus al Abdali, vođa operacija u istočnome dijelu grada. "Sad lovimo njegove borce koji pokušavaju pobjeći".

Drugi zapovjednik potvrdio je da je grad u rukama NTC-a, a njegovi borci autima trube po gradu i čestitaju jedan drugome. U središtu grada već se i zavijorila nova libijska zastava. No mnogi su vojnici još nervozni, a novinari ne smiju na položaje na kojima su bile Gadafijeve snage jer još traju operacije čišćenja. Skupina od četrdesetak vozila s Gadafijevim snagama pobjegal je iz grada i krenula na zapad, objavile su snage NTC-a.

Pad Sirta znači da bi vladajući NTC sad mogao početi s ustanovljavanjem novoga demokratskog sustava kakav je najavio nakon oslobođenja cijele zemlje.

Gadafi, kojega traži Međunarodni kazneni sud zbog ubojstava civila, zasad se skriva, možda duboko u libijskome dijelu Sahare. Bio je na vlasti 42 godine, a svrgnuli su ga pobunjenici 23. kolovoza.

Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili kaotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prislivši ustanike na borbu za svaku četvrt.

Sirt je prije rata imao 75 tisuća stanovnika, kojih su većina izbjegli iz grada, a on sada leži u ruševinama od topničke paljbe koja je tjednima zasipala grad.

20.10.2011. 13:59:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh