« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
Hillary u Somaliji

Amerika dala potporu somalskom predsjedniku

Šarif Šeik Ahmad tražio pomoć Sjedinjenih država u borbi protiv terorizma u svojoj zemlji

Hillary Clinton
Hillary Clinton (arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

terorizam

,

Somalija

,

Eritreja

,

Šeik Ahmad

,

somalska pitanja

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u četvrtak Eritreju, nakon razgovora sa somalskim predsjednikom Šarifom Šeikom Ahmedom, da prestane podržavati radikalne somalske islamističke pobunjenike, pripadnike skupine Al Šabab, koju je Clinton nazvala terorističkom organizacijom.

"Krajnje je vrijeme da Eritreja prekine pružati podršku pripadnicima Al Šabab te da postane susjed koji surađuje, a ne destabilizira", rekla je Clinton u Nairobiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa somalskim predsjednikom Šarifom Šeikom Ahmedom kojem je potvrdila svoju čvrstu podršku.

"Nema sumnje da pripadnici Al Šababa žele preuzeti kontrolu nad Somalijom i pokretati napade na bliže i dalje susjede", rekla je.

"Ako pripadnici Al Šababa od Somalije učine svoje svetište, predstavljati će prijetnju za Sjedinjene Države", ocijenila je Clinton.

Šarifa Šeika Ahmeda, sudionika procesa nacionalnog pomirenja pod okriljem UN-a, krajem siječnja je parlament izabrao za predsjednika. On kontrolira samo mali dio glavnog grada, a velikom ofenzivom pobunjenika islamista početkom svibnja prisiljen je na zatočeništvo u predsjedničkoj palači.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su više puta optuživali Eritreju da podržava pobunjenike, te da se miješa u unutrašnja pitanja Somalije.

Ahmed je rekao da je tražio pomoć Sjedinjenih Država, ali nije iznio pojedinosti.

Državna tajnica je tijekom poslijepodneva otputovala u Johannesburg, drugu etapu svoje prve afričke turneje, gdje bi trebala razgovarati o Zimbabveu i borbi protiv AIDS-a te se sastati s Nelsonom Mandelom.

Izvor: Hina

06.08.2009. 20:28:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh