« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
HILLARY CLINTON:

Šteta što SAD nije član Međunarodnog kaznenog suda

Velika je to šteta, ali ne liju se suze jer SAD 'još nije spreman' odustati od imunosti na međunarodne sudske institucije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Međunarodni kazneni sud

,

ICC

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je izjavila kako je velika šteta što SAD nije član Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu.

ICC je prvi stalni sud za ratne zločine u svijetu. Dosad je otvorio istrage o sukobima u Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Srednjoafričkoj Republici i Darfuru. Podigao je optužnice protiv pobunjeničkog vođe u Ugandi Josepha Konya i sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bašira.

Sporazum o osnivanju ICC-a, koji je 1998. godine prihvatilo 120 zemalja svijeta, SAD je potpisao kada je njezin suprug Bill Clinton bio predsjednik, no sporazum nikada nije ratificiran u Kongresu, a Clintonov nasljednik George Bush kasnije je odbacio ideju o pristupanju ICC-u.

"Velika je šteta da nismo član", rekla je Clinton na sastanku u Nairobiju. "Mislim da bi mogli riješiti neke probleme vezane uz naše članstvo. No, još nije vrijeme za to", dodala je državna tajnica.

Zaista, mnogi bi se složili da se radi o velikoj šteti jer bi se u slučaju američkog podređivanja međunarodnim sudovima pokrenula lavina tužbi protiv sudionika, ali i cijelih intervencija koje je 'svjetski policajac', često vrlo brutalno i uz manjkave argumente, pokretao diljem svijeta. No, bez brige, 'još nije vrijeme za to'.

Izvor: Hina

06.08.2009. 16:45:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh