« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Američki vojni vrh upozorava na nepovoljan razvoj u Afganistanu

Admiral Mullen nije uvjeren da SAD pobjeđuje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

SAD

,

George W. Bush

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

talibani

,

Mike Mullen

,

Al Qaida

,

rat protiv terorizma

,

Združeni stožer

Zapovjednik američkog Združenog stožera, admiral Mike Mullen, upozorio je u srijedu da rat proti esktremista u Afganistanu postaje sve složeniji, te da SAD i saveznici, osim vojnih pojačanja, trebaju što prije angažirati i druge, nevojne, oblike pomoći.

"Otvoreno govoreći, ponestaje nam vremena", rekao je Mullen, svjedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa.

"Nisam uvjeren da mi pobjeđujemo u Afganistanu", rekao je, brzo dodajući "ali sam uvjeren da možemo".

Ono što je potrebno, po njegovim je riječima, bolje afganistansko upravljanje, više stranih ulaganja, održiva alternativa uzgoju maka za opijum, veća suradnja s Pakistanom i više američke nevojne pomoći.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je u utorak upućivanje marinskog bataljuna u studenome i brigade kopnene vojske u veljači 2009. u Afganistan.

Američki zapovjednici u Afganistanu kažu da trebaju još 10.000 vojnika, ili tri puta više nego što će dobiti ove zime, prema Bushevu planu. Zapovjednici također traže više nevojne pomoći i ističu da afganistanska vlada mora poboljšati svoj rad.

Ministar obrane Robert Gates, pred istim je odborom ocijenio da su pobunjenici u Afganistanu stekli "veće ambicije, višu tehničku razinu i koordinaciju", u odnosu na 2006. godinu, naglasivši važnost suzbijanja njihovih uporišta u susjednom Pakistanu.

Američka vojska posljednjih je tjedana pojačala pritisak na uporišta Talibana i Al Qaide u Sjevernom Waziristanu, pakistanskoj graničnoj pokrajini s Afganistanom, koristeći za napade bespilotne letjelice, a u jednom, službeno nepotvrđenom, slučaju i helikopterski upad komandosa. (HINA)

11.09.2008. 16:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh