« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
WTF?!

Američki tajni rat

Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. SAD je uz pomoć tajne službe CIA počeo voditi tajni rat čije dimenzije navodno prevazilaze sva dosadašnja saznanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

SAD

,

CIA

,

bespilotne letjelice

Pohod Sjedinjenih Američkih Država na neprijatelja je tih i jeftin. Zapovjednici ratuju bez vojnika. Oni sjede u središnjici američke tajne službe CIA, a njihovi borci za kompjutorima u Nevadi ili New Mexicu. Njihovo oružje: bespilotne letjelice. "U posljednjih 12 godina CIA se ponovo uključila u ´posao´ s ubijanjem", kaže dobitnik Pulitzerove nagrade Mark Mazzetti.

U dodaje: "Nakon napada 11. rujna 2001. CIA se pretvorila u nek vrstu paravojne organizacije i vodi svoj tihi rat." U svojoj knjizi "Killing Business: Tajni rat CIA-e", koja je upravo izdana i na njemačkom jeziku, ovaj novinar američkog lista New York Times objavljuje i dokaze za tu tvrdnju, koje je prikupio u razgovorima s tajnim agentima i političarima.

Granice nestaju

Mazzetti govori o čitavom kompleksu koji je stvoren na temelju nove tehnologije bespilotnih letjelica: "On se sadrži od vojske, špijunskih službi i privatnih plaćenićkih tvrtki. Oni su na različite načine kreirali jedan novi status koji im dopušta ubijanje ljudi u tajnim misijama."

Ovaj novinar tvrdi da je pomoću zakona o borbi protiv terorizma, koji su usvojeni nakon 11.09.2001., zaobiđena zabrana ciljanih ubojstava: "Nakon napada 11. rujna nastao je takoreći jedan potpuno novi svijet." On kaže da su granice između vojske i tajne službe izbrisane. Prema njegovim podacima, 60 posto sadašnjih suradnika CIA-e je zaposleno nakon 2001., a mnogi od tih agenata imaju samo jedan zadatak: progoniti i ubijati ljude.

Barack Obama je, ocjenjuje Mazzetti, nastavio provoditi tu politiku, među ostalim i uz pomoć tajnog sporazuma s pakistanskom vladom. Pakistanska područja na granici prema Afganistanu smatraju se uporištem afganistanskih talibana. Od 2004. američke bespilotne letjelice prelijeću to područje i raketiraju kuće i automobile, za koje pretpostavljaju da se u njima skrivaju islamisti. Pakistanska vlada javno prosvjeduje protiv tih napada, ali ih potajice dopušta. "Postoje indicije da je SAD dobio dozvolu za te napade jer su oni također usmjereni i protiv neprijatelja Pakistana", tvrdi Mazzetti. Svojedobno su američki agenti po nalogu Pakistana pratili talibanskog vođu Neka Mohammeda.

Dozvola iz Washingtona

Ovisno o zemlji, CIA za svoje akcije ima bjanko dozvolu iz Washingtona. "Primjerice, u Pakistanu je CIA ovlaštena za akcije protiv pojedinaca i skupina, za što ne mora tražiti posebnu dozvolu Bijele kuće", iznosi američki novinar. On kaže da su među manje spornim napadima bespilotnih letjelica oni koji su usmjereni protiv točno određenih osoba. Ali: "...ima i onih takozvanih 'Signature Strikes'. Oni su usmjereni protiv nepoznatih osoba ili skupina koje pokazuju sumnjivo ponašanje. (...) Recimo, kada jedna sumnjiva skupina pokuša prijeći granicu prema Afganistanu. Onda postoji dozvola za napad."

Ti napadi su posebno sporni, upravo zato što u njima ima puno civilnih žrtava, kaže ovaj novinar. Jedan takav napad se dogodio u ožujku 2011. u Pakistanu. U napadu bespilotnih letjelica na navodno sastajalište talibana ubijeno je više od 40 civila. Naknadno je utvrđeno da se radilo o plemenskoj skupštini.

Razvoj se nastavlja

"Predsjednik Obama je na sastanku bez sudjelovanja javnosti naglasio da će se ti napadi u Pakistanu nastaviti tako dugo dok su američke postrojbe u Afganistanu. Dakle još najmanje godinu dana", tvrdi Mazzetti. O tome će vjerojatno biti govora i tijekom posjeta pakistanskog premijera Navaza Šarifa, koji u srijedu (23.10.) stiže u Washington.U međuvremenu i sama pakistanska vlada više nije sigurna u ispravnost svoje odluke o suradnji sa SAD-om. Stanovništvo sve glasnije prosvjeduje protiv ubilačkih letjelica 'Made in USA'. Pakistanske vlasti su, prema podacima UN-a, do sada registrirale najmanje 300 napada u kojima je ubijeno oko 2.200 ljudi. Neovisna novinarska mreža "Bureau of Investigative Journalism" u Londonu smatra da je ta brojka još veća. Prema pakistanskim informacijama, među žrtvama je bilo najmanje 400 civila te još 200 onih koje se deklarira kao one koji ne sudjeluju izravno u borbama.

Mazzetti također upozorava da će američka vlada teško prikupiti uvjerljive argumente protiv korištenja bespilotnih letjelica drugih država. I u Kini i Rusiji je ta tehnologija vođenja rata bez vojnika uznapredovala. Američki novinar je zastrašen tom vizijom, kako kaže, "Zemlje kao tihog bojišta". "Policija već sada koristi bespilotne letjelice u potrazi za zločinacima. Siguran sam da će jednog dana sudske vlasti dopustiti i uporabu naoružanih letjelica. Za pet do 10 godina to će biti posve normalno", predviđa Mark Mazzetti.

Piše: Antje Passenheim/Andrea Jung-Grimm/DW
23.10.2013. 08:02:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  hrvat
  23.10.2013. 09:10
  Srboljupci, riječ pravoslavnih Turaka "prevazilazi" zamijenite sa hrvatskom riječi - nadilazi.
 2. avatar
  Uredništvo
  23.10.2013. 10:46
  Obožavamo čitatelje s konstruktivnim idejama, stvarno .. kako je članak prenešen s Deutsche Welle, obavijestit ćemo kolege u Njemačkoj da ih smatrate srboljupcima. No, iz Vašeg je komentara razvidno da niste bili previše pažljivi na satovima hrvatskog jezika (moramo li to napisati velikim, možda?), pa ne znate uporabu "s" i "sa", što cijelom Vašem komentaru daje dojam nepismenosti, a ujedno i nekvalificiranosti za prozivanje i dijeljenje savjeta :) stoga, pravopis u ruke :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh