« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PRAVO JAVNOSTI

Američki mediji žele prisustvovati suđenju u Guantanamu

List Miami Herald i njegova matična kuća uputili su zahtjev sucu Jamesu Pohlu da saslušanje ostane otvoreno, a nekoliko novinskih kuća se pridružilo zahtjevu

Fotografija vijesti
Više o

talibani

,

Guantanamo

,

Al Qaida

Unatoč odluci da suđenje vođama Al Qaide ostane zatvoreno za javnost, više medijskih kuća iz SAD-a zatražilo je od suda za ratne zločine u Guantanamu da se medijima ipak omogući pristup ukoliko će zatvorenici svjedočiti o zlostavljanjima za vrijeme zatočeništva, prenosi Hina.

Odvjetnici optuženog su rekli da će se sud sigurno sastati na tajnom ročištu ako sudac dopusti svjedoačenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na američki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000. u kojem je ubijeno 17 američkih mornara.

Predviđeno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojemu bi mogao biti osuđen na smrt, započnu u srijedu u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi.

Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira.

List Miami Herald i njegova matična kuća McClatchy Co. uputili su zahtjev sucu, pukovniku Jamesu Pohlu, da saslušanje ostane otvoreno a nekoliko novinskih kuća, uključujući i agenciju Reuters, se pridružilo zahtjevu.

Mediji tvrde da bi novinari trebali moći pratiti Nashirijevo svjedočenje jer su neke pojedinosti postupanja prema njemu već poznate u javnosti i zato što Pentagon raspolaže odgovarajućim instrumentima da spriječi odavanje tajni.

Novinari saslušanja prate iza staklenog zida u sudnici koji ne propušta zvuk ili putem internog prijenosa. U oba slučaja zvuk se prenosi sa zakašnjenjem od 40 sekundi kako bi se časniku za sigurnost pružilo vremena da zvučnim signalom prekrije zvuk ukoliko se spominju tajne informacije.

Ako suci zatvore sud novinari neće moći gledati ili slušati saslušanje.

10.04.2012. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh