« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MOGUĆI PROSVJEDI

Američka veleposlanstva pojačavaju sigurnost uoči spaljivanja Kurana

Američki State Department naložio je američkim veleposlanstvima diljem svijeta da procijene stanje njihove sigurnosti uoči planiranog demonstrativnog spaljivanja Kurana na Floridi

američko veleposlanstvo
američko veleposlanstvo (Getty Images)
Više o

sigurnost

,

rođeni 19. kolovoza

,

urinarna inkontinencija

Američki su dužnosnici kazali kako su diplomatska predstavništva dobila zadaću da okupe "odbore za hitne mjere" kako bi ocijenili potencijal za prosvjede u pojedinim zemljama zbog plana pentekostalne zajednice pastora Terry Jonesa na Floridi da u subotu priredi spaljivanje Kurana u spomen na terorističke napade na New York i Washington 11. rujna 2001.

Veleposlanstva trebaju upozoriti američke državljane u zemljama u kojima može doći do prosvjeda. Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je pozvao kontroverznog pastora Jonesa da "posluša bolje anđele" i odustane od plana za spaljivanje Kurana.

Obama je u intervjuu za emisiju "Good Morning America" TV mreže ABC u četvrtak rekao kako se nada da vlč. Terry Jones sluša molbe ljudi koji su ga pozvali da odustane od plana. Obama je to nazvao "ekshibicijom". "Ako sluša, nadam se da razumije kako je ono što predlaže učiniti potpuno suprotno američkim vrijednostima. Ova je zemlja izgrađena na ideji slobode i vjerske tolerancije", naglasio je Obama.

Upozorio je Jonesa kako mora razumjeti da "ekshibicija" koju namjerava izvesti može jako ugroziti američke mladiće i djevojke u vojnim odorama. "Gledajte, to je dobitak za novačenje pripadnika Al Kaide. Ti bi moglo izazvati ozbiljno nasilje u mjestima kao što su Pakistan i Afganistan", dodao je. Obama je rekao da Jonesov plan, ako bude proveden, može poslužiti kao poticaj za teroristički nastrojene pojedince da krenu u bombaške samoubilačke napade kako bi ubijali druge.

Geoff Tunnincliffe, čelnik jedne od najvećih vjerskih organizacija na svijetu - Svjetskog evangeličkog saveza, u srijedu je također pozvao Jonesa da odustane od spaljivanja Kurana. Nakon što je tjednima šutio o tome, ne želeći dati legitimitet kontroverznom pastoru koji vodi malu kršćansku zajednicu "Dove World Outreach" centar na Floridi, Tunnincliffe mu se obratio kao "kršćaninu", nakon što je od pentekostalnih čelnika u svijetu da strahuju od izbijanja sektaškog nasilja, piše u četvrtak The Washington Post.

Jonesov plan do sada su osudili brojni vjerski, politički i vojni čelnici u SAD-u, od državne tajnice Hillary Clinton, generala Davida Petraeusa do konzervativnog komentatora Glena Becka, glumice Angeline Jolie i Franklina Grahama, sina glasovitog evangelista Billy Grahama i otvorenog kritičara islama. (hina/metro-portal)

09.09.2010. 19:47:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh