« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BERLIN

Aktivisti odložili 150 lažnih bačava radioaktivnog otpada pred parlamentom

Nezadovoljni vladinom odlukom o produljenju životnog vijeka nuklearnih elektrana prosvjednici su pred zgradom parlamenta u Berlinu izložili 150 lažnih bačava s radioaktivnim otpadom

radioaktivni otpad
radioaktivni otpad (Getty Images)
Više o

Berlin

,

aktivisti

,

radioaktivni otpad

,

parlament

Prosvjed su održali pošto je vlada kancelarke Angele Merkel u srijedu odlučila produljiti životni vijek nuklearnih centrala za prosječno 12 godina. Više od polovice Nijemaca protivi se korištenju nuklearne energije za koju Merkel kaže da je "premosna tehnologija" do punog razvoja energetskog sektora iz obnovljivih izvora.

"Produljenje korištenja nuklearnih elektrana stvorit će tisuće tona visokoradioaktivnog otpada idućih desetljeća", rekao je glasnogovornik protunuklearne udruge Jochen Stay. Nema u svijetu sigurnih mjesta za nuklearni otpad, dodao je.

Vladin prijedlog treba odobriti i parlament i bude li zakon prihvaćen nuklearke bi proizvele dodatnih 4.400 tona nuklearnog otpada čime bi bi ukupne količine dosegle 21.600 tona. Očekuje se da će oporbene stranke i najmanje dvije od 16 njemačkih saveznih pokrajina podnijeti tužbu protiv vladina prijedloga. (hina/metro-portal)

09.09.2010. 19:15:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh