« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
HOMEOPATIJA

Pedijatri upozoravaju da alternativna medicina nije dobra za djecu

Alternativne metode liječenja poput homeopatije djeci mogu nanijeti više štete nego koristi tvrde australski pedijatri

Djeca
Djeca (Shutterstock)
Više o

djeca

,

alternativna medicina

,

homeopatija

,

liječenje djece

Alternativne metode liječenja smatraju se "nježnima" i "prirodnima" pa ljudi često zaboravljaju na moguće nuspojave, upozoravaju australski pedijatri koji svjedoče smrtnim slučajevima kod djece zbog primjene alternativne medicine.

"Homeopatija i druge alternativne metode u posljednje su vrijeme sve popularnije, ali njihovo djelovanje nije dovoljno istraženo, pogotovo kod djece", tvrde Australci u stručnom časopisu "Archives of Disease in Childhood".

Doktorica Alissa Lim iz bolnice "Royal Children" u Melbourneu je stoga s timom stručnjaka analizirala podatke liječenja djece od siječnja 2001. do prosinca 2003. Informacije su bile pohranjene u sustavu "Australian Paediatric Surveillance Unit" u kojem sudjeluje preko 1200 pedijatra, a odnose se na zapažanja liječnika u liječenju djece.

Pedijatri su u tom razdoblju prijavili 46 slučajeva djece mlađe od 16 godina s određenim problemima koji se mogu povezati s alternativnim liječenjem. Također, prijavljena su četiri smrtna slučaja te 25 s teškim i za život opasnim nuspojavama.

Problemi su proizlazili iz same alternativne terapije ili činjenice da djeci nije pružena odgovarajuća njega klasične medicine. Jedno dijete je tako otrovano srebrom nakon koloidne terapije srebrom, dok se među ostalim nuspojavama ističu krvarenja, alergijske reakcije, bolesti jetre i probavni problemi.

Smrtni slučajevi dovode se u izravnu vezu sa zanemarivanjem klasične terapije koju bi propisala klasična medicina. Deset mjeseci stara beba s ekcemom kože je preminula od septičkog šoka - liječena je homeopatskim sredstvima i posebnom dijetom, iako su postojali dobri izgledi da bi joj klasična medicina pomogla. Drugo dijete je preminulo od embolije pluća, a u liječenju su primjenjivane isključivo alternativne metode.

"Već duže znamo da je alternativna medicina povezana s određenim rizicima", objašnjava Edzard Ernst, voditelj katedre za komplementarnu medicinu na "Peninsula Medical School" koji nije sudjelovao u istraživanju. "Najveće štete nastaju kada se učinkovite metode zamijene lošom terapijom. U tom slučaju bezazleno homeopatsko sredstvo može postati opasno za život", dodaje Ernst.

Liječnici stoga apeliraju na roditelje i pedijatre da aktivno i otvoreno razgovaraju o alternativnim metodama. Također, roditelji bi pored kiropraktičara svakako trebali konzultirati i liječnika klasične medicine te zajedno s njima donijeti najbolju odluku za dijete, bez obzira na vlastite stavove.

23.12.2010. 19:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MajaK
    23.12.2010. 20:54
    Zanimljivo, a nigdje ne piše koliko je djece umrlo radi lošeg liječenja "redovnom" medicinom?? Opet smrdi na urotu farmaceutskih tvrtki...
    Naravno da se treba pripaziti i kod alternative, nije sve za svakoga, a pogotovo kad su u pitanju nježna dječica i njihov nježni organizam... no to ne znači da su ljekovi koje PRODAJU farmaceuti bolji...
  2. avatar
    HP
    24.12.2010. 08:42
    Koloidalnim srebrom u potenciranoj formi i uzeto po pravilima homöopatskog lijecenja nemoze NIKADA izazvati intoksikaciju organizma! Ti pedijatri nisu naime nikada objavili koliko djece umire direktno nakon cijepljenja, i uslijed konvecijalnog, alopatskog tretmana.
    Ne pisu ni koliko je djece zauvjek otrovano Ritalinom ( Kod takozvanog
    ADS/ADHS-a ......
    Neozbiljni i povrsni clanci kao sto je Vas i ocito nepoznavanje materije rezultiraju tragi-komicnim tekstom. Pisati o necemu o cemu, ocito, nemate nikakvo znanje je u najmanju ruku zalosno!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh