« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
UNESCO

Alpinizam je nematerijalna svjetska baština

Alpinizam obuhvaća napredno znanje o prirodnom okolišu, promjenjivim vremenskim uvjetima, opasnostima, kao i etičke aspekte

Sjajno!
Sjajno! (DeviantArt)
Više o

UNESCO

,

alpinizam

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca UNESCO je alpinizam uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, kao tradicionalnu fizičku aktivnost karakterističnu po kulturi sačinjenom od znanja o kretanju i boravku u visokom gorju, povijesti i razvoju vrijednosti te specifičnim vještinama.

Iz Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u petak su priopćili kako je prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica te asocijacije.

Obuhvaća napredno znanje o prirodnom okolišu, promjenjivim vremenskim uvjetima, opasnostima, kao i etičke aspekte.

U HPS-u pojašnjavaju da je alpinizam kultura penjanja na vrhove i stijene u visokim planinama u svim godišnjim dobima, obuhvaća fizičke, tehničke i intelektualne vještine, korištenje odgovarajućih tehnika, opreme i vrlo specifičnih alata poput užadi i cepina.

Alpinizam u Hrvatskoj razvija se u okviru Komisije za alpinizam HPS-a, kroz brojne alpinističke ekspedicije, pohode, logore, škole i druge vrste aktivnosti. Hrvatske alpinistice i alpinisti izveli su uspone na najviše vrhove svijeta i u svim svjetskim velegorjima, napominju u HPS-u.

Alpinisti se usavršavaju u primjeni penjačkih tehnika, suživotu s krajolikom i harmoniji s prirodnim okolišem. Vještine povezane s boravkom i alpinističkim kretanjem u visokom gorju mobiliziraju etičke principe utemeljene na osobnim sposobnostima i angažmanu.

Druga bitna sastavnica je timski duh, koji povezuje alpiniste različitih razina iskustva i znanja. Alpinističke udruge organiziraju zajedničke uspone, razmjenjuju praktične informacije i surađuju u različitim publikacijama, stvarajući temeljnu snagu specifične alpinističke kulture.

Udruge u vodećim alpinističkim zemljama (Francuskoj, Italiji i Švicarskoj) razvile su čvrstu povezanost na svim razinama, koja se uspješno proširila na cijeli svijet, navode u HPS-u.

15.12.2019. 12:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh