« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SLOVENSKA SKIJALIŠTA

Alkotest na snijegu - visoke kazne za pijane skijaše u Sloveniji

Prag dopuštene prisutnosti alkohola kod skijaša iznosi 0,5 promila, kazne se kreću oko 200 eura

Pohorje
Pohorje (Wikipedia)
Više o

skijanje

,

alkotest

,

slovenska skijališta

Slovenska policija pooštreno će kontrolirati sigurnost skijaša na domaćim skijalištima te će u iduća dva tjedna krenuti u lov na alkoholizirane i drogirane skijaše, prenosi Hina. 

Ravnatelj slovenske policije Janko Goršek upozorio je da se na slovenskim skijalištima do pred kraj mjeseca zbog školskih praznika očekuje mnogo djece, te pozvao sve skijaše da se drže odredaba zakona o sigurnosti na skijalištima. Uz propisivanje opreme za sigurnost skijanja, taj zakon predviđa i sankcioniranje skijaša pod utjecajem alkohola ili droge.

"Na sigurnost na skijalištima najviše utječemo svojim ponašanjem, pozivam skijaše da ne ni u kojem slučaju ne voze pod utjecajem alkohola", rekao je Goršek na konferenciji za novinare, prenijeli su mediji.

Prema zakonu o sigurnosti na skijalištima iz 2008. godine, dežurni policajac na skijalištu ovlašten je odrediti testiranje na alkohol za skijaše sumnjiva ponašanja ili nakon nezgoda, te im naplatiti globu od 200 eura.

Prag dopuštene prisutnosti alkohola kod skijaša je isti kao i za sudionike u cestovnom prometu - 0,5 promila alkohola u krvi.

Statistički je zadnjih godina u Sloveniji dolazilo do dvije smrtne žrtve na skijanju u sezoni, čemu su najviše pridonosili nepažnja ili neodgovarajuća oprema.

Početak ove godine obilježile su međutim dvije nesreće sa smrtnim ishodom. U bolnici u Ljubljani početkom tjedna umro je nakon višednevne kome 54-godišnjak koji je doživio teške ozljede glave nakon pada na jednom skijalištu blizu Bohinja, a skijao je bez zaštitne kacige. U istoj bolnici umro je ovih dana i 34-godišnji skijaš koji je početkom mjeseca ozlijeđen na skijalištu Krvavec blizu Ljubljane iako je na glavi imao zaštitu kacigom.

16.02.2011. 16:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh