« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
in vino mobilno

Alkohol žene u 70-ima čini pokretljivijima

Istraživači napominju da je presudan čimbenik u održavanju tjelesne mobilnosti kod starijih ljudi ipak životni stil

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

alkoholna pića

,

treća dob

,

stariji ljudi

,

alkohol zdravlje

Nedavna studija ukazuje na to da bi žene koje u svojima 70-ima konzumiraju umjerene količine alkoholnih pića mogle izbjeći poteškoće u pokretljivosti. Nažalost, ista tvrdnja nije primjenjiva na muškarce iste dobi.

Ipak, istraživači smatraju da je toprije rezultat životnog stila onih koji piju nego bilo čega drugog.

Studija analizira poveznice između unosa alkohola i razine pokretljivosti uzorka od 3,061 žene i muškarca u dobi od 70 do 79 godina. Na početku studije, nitko od ispitanika nije imao nikakvih problema pri hodanju oko 200-ak metara, penjanju uz 10-ak stepenica ili pak u obavljanju normalnih svakodnevnih aktivnosti.

Svakih šest mjeseci tijekom 6,5 godina svi sudionici studije prolazili su kroz klinička testiranja te su ispunjavali upitnike o pokretljivosti.

Dr. Cinzia Maraldi sa Sveučilišta Ferrara iz Italije s kolegama ustanovila je da je nakon tog perioda 24 posto ispitanika postalo nesposobno obaviti spomenute tjelesne aktivnosti. Čak 49 posto je prijavilo poteškoće prilikom prelaska navedene udaljenosti i stepenica.

Kad je ekipa usporedila mobilnost s podatcima o tjednom unosu alkohola pokazalo se da je konzumiranje umjerenih količina pića kod žena smanjilo opadanje pokretljivosti.

Umjeren unos alkohola kod muškarca smatra se 8 do 14 pića tjedno, a kod žena 4 do 7.

No, istraživači napominju da su presudni čimbenici ipak povezani sa životnim stilom, tjelesnom težinom, primanjima, obrazovanju te tjelesnim aktivnostima
28.10.2009. 16:44:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh