« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ŽIVJELE!

Alkohol štiti žene od moždanog udara

Umjerena konzumacija alkohola, čaša vina dnevno, ženama poprilično smanjuje rizik od moždanog udara

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

žene

,

moždani udar

,

alkohol

Svaki dan do nas stižu vijesti o pozitivnim i negativnim efektima alkohola na ljudsko zdravlje, a često čitajući o tim studijama pomislimo: "Ovi nas žele pretvoriti u alkoholičare", no zaboravljamo da ta istraživanja propagiraju umjerenost.

Beneficije od laganog i umjerenog konzumiranja alkohola potvrdila je i nova, desetljećima duga studija američkih liječnika iz bolnice za ženske bolesti Brigham and Women's Hospital koja otkrila da čaša vina dnevno smanjuje rizik od moždanog udara.

U tom velikom, dugogodišnjem nacionalnom istraživanju sudjelovalo je preko 84 tisuće žena, a rezultati su pokazali da volonterke koje konzumiraju pola čaše vina dnevno imaju 17 posto manju šansu od moždanog udara, dok čaša vina ili jedno pivo smanjuje taj rizik za čak 21 posto i to u odnosu na žene koje uopće ne piju.

"Alkohol smanjuje rizik od moždanog udara zbog toga što sprječava nastanak krvnih ugrušaka i potiče proizvodnju 'dobrog' HDL kolesterola", rekla je dr. Monik Jimenez, voditeljica istraživanja, za Time.

Studija je pokazala kako više od čaše vina dnevno kod žena dodatno ne smanjuje rizik od moždanog udara, dapače, može ga čak i izazvati.

"Povećani unos alkohola može dovesti do visokog krvnog tlaka i nepravilnog rada srca, a to pak može izazvati moždani udar. Naše istraživanje stvarno stavlja naglasak na umjerenost", poručuje dr. Jimenez.

Ako zazirete od alkoholnih pića, rizik od moždanog udara možete smanjiti konzumiranjem agruma, pogotovo naranča i grejpa koji sadrže supstance koje štite krvne žile i smanjuju upalne procese u tijelu.

Znanstvenici poručuju da srčani bolesnike te ljude s bolestima jetre, gušterače i s visokim postotkom masnoća u krvi ne bi smjeli konzumirati alkohol, a isto se odnosi na trudnice te osobe koje su imale problema s alkoholizmom.

10.03.2012. 19:57:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh