« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NARAVNO

Alkohol je gori od heroina

Njegov je utjecaj na društvo pogubniji od heroina i cracka koji na ljestvici opasnih droga drže drugo i treće mjesto

(Shutterstock)
Više o

heroin

,

alkohol

,

štetnost alkohola

,

štetnost droge

Britanski centar za proučavanje kriminala i pravde proveo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u zadnjem broju britanskoga časopisa The Lanceta.

Britanski stručnjaci procjenjivali su utjecaj alkohola, kokaina, heroina, ecstasyja i marihuane na temelju njihove destruktivnosti po organizam konzumenta, ali i društvo u cjelini, uzimajući istodobno u obzir i druge faktore štetnosti, poput troška što ga alkoholičari predstavljaju za zdravstveni ili zatvorski sustav.

Heroin, crack i metamfetamin najsmrtonosnije su droge za pojedinca, ali ako se uzme u obzir njihov učinak na društvo, alkohol je puno pogubniji, a potom slijede heroin i crack. Na ljestvici opasnih droga od 0 do 100, alkohol je ocijenjen sa 72 boda, heroin s 55, a crack s 54. Marihuana je puno niže na ljestvici.

Veća je šteta od legalnih nego od ilegalnih droga
David Nutt


Stručnjaci kažu da se alkohol našao na prvom mjestu jer je u širokoj upotrebi i ima razorne posljedice ne samo na alkoholičare, nego i za mnoge oko njih. Kada se pretjeruje u konzumaciji, alkohol šteti gotovo svim organima u tijelu. Također, puno je viša stopa kriminala povezana s alkoholom, nego s bilo kojom drugom drogom.

Oni, međutim, smatraju da bi bilo nepraktično i nekorektno zabraniti alkohol. 'Ne možemo se vratiti u vrijeme prohibicije', rekao je jedan od autora studije Leslie King, naglasivši da se društvo treba baviti kroničnim alkoholičarima, a ne velikom većinom koja popije čašicu ili dvije.

Stručnjaci su također pozvali vlade da preispitaju svoju klasifikaciju droga. 'Droge koje su legalne uzrokuju jednaku štetu, ako ne i veću, od onih koje su ilegalne, poput marihuane', rekao je David Nutt, također jedan od autora. (hina/metro-portal

02.11.2010. 09:16:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  02.11.2010. 10:44
  bilo kakva prohibicija stvara samo probleme... da su droge legalne veći dio kriminalnog podzemlja bi propao

  ali eto, ljudskoj gluposti nema kraja, a sve bi se moglo vrlo jednostavno riješiti

  :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh