« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Zanimljiva teza

Alkohol i cigarete štetnije od LSD-a i ecstasyja

Tako tvrdi savjetnik britanske Vlade za probleme ovisnosti, a valjda čovjek zna svoj posao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cigarete

,

alkohol

,

LSD

,

ecstasy

,

štetnost

Profesor David Nutt poziva na novi indeks štetnosti kako bi se javnost upozorila na opasnosti različitih supstanci.

Tvrdi kako bi se alkohol trebao rangirati na petu poziciju, iza kokaina, heroina, barbiturata i metadona, dok duhan na devetu, ispred LSD-a i ecstasyja.

Njegovi komentari će sasvim izgledno izazvati žestoku javnu debatu, no to nije prvi put da je Nutt izazvao kontroverzu. U prošlosti je izjavio da uzimanje ecstasyja nije ništa opasnije od jahanja konja.

Braneći svoje stavove profesor objašnjava: ˝Mislim da moramo prihvatiti činjenicu da mladi ljudi vole eksperimentirati s drogama i ostalim potencijalno štetnim supstancama. Ono što možemo trenutno učiniti jest pokušati zaštititi ih i smanjiti štetu u toj njihovoj fazi života.˝

˝Trebali bi stoga osigurati točne i provjerene informacije. Ako mislite da ćemo strahom odvratiti mlade da eksperimentiraju s drogom, gadno se varate˝, dodaje Nutt napadajući, kako tvrdi, umjetnu razdiobu alkohola i duhana od ostalih ilegalnih droga.

Profesor napominje da bi dodavanjem alkohola i cigareta na ljestvicu štetnosti koju imaju ilegalne droge, javnost bila bolje informirana o rizicima kojima se podvrgavaju konzumirajući ih.

Smatra kako bi klasifikacija temeljena na znanstvenom istraživanju i dokazima bila moćno oružje za edukaciju. No, baziranje klasifikacije na želji da se odašilju poruke koje nisu vezane uz rizike uzimanja različitih supstanci čine priličnu štetu namjeri da se mladi zaštite.

29.10.2009. 15:46:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    29.10.2009. 21:03
    Alcohol and cigarets - GOOD drugs! Accidentally - taxed drugs! LSD and Ecstasy - BAD drugs! Accidentally - non-taxed drugs...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh