« Knjiga
objavljeno prije 10 godina
IGOR MANDIĆ NA MJESECU

Aleksandar Stanković predstavio svoju zbirku pjesama

Zbirka narativne poezije "Igor Mandić na mjesecu" poznatog novinara, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića predstavljena je u Novinarskom domu

Aleksandar Stanković, Severina i Igor Mandić
Aleksandar Stanković, Severina i Igor Mandić (Cropix)
Više o

Aleksandar Stanković

,

Igor Mandić

,

zbirka pjesama

U zbirci je sabrana poezija koju autor, već gotovo godinu dana, svaki tjedan objavljuje u svojoj kolumni na net.hr-u "Pričam ti priču". Tematski, pjesme se bave politikom, tračevima, Stankovićevim gostima u emisiji i širim društvenim temama. U nekima od njih autor iznosi i najintimnija razmišljanja o sebi, svojim prijateljima, svome djetetu, propituje svoja i opća društvena stajališta.

Novinar Boris Rašeta, predstavljajući zbirku, ustvrdio je kako dvjestotinjak Stankovićevih kratkih poetiziranih priča odlikuje svakodnevna tematika, demistifikacija i ironičnost prema sebi i drugima. Kao posebnu novinu istaknuo je paradoksalne obrate te zadiranje u sferu političkog i provokativnog.

Pisac, kritičar i ravnatelj Leksikografsko zavoda "Miroslav Krleža" Vlaho Bogišić usporedio je Stankovićeve narativne sličice sa sličnim poetskim formama velikog hrvatskog pjesnika Daniela Dragojevića. "Stankovićeve narativne sličice arhipelag su prenošenja zbilje i emocija u stihove. One govore o razumijevanju svakidašnjeg života, pri čemu nije važno govori li ih amblematski nacionalni pjesnik ili amblematski voditelj nacionalnog intervjua svake nedjelje", rekao je.

Ocijenio je i da je Stanković dobar pjesnik te da je riječ o pravoj poeziji, koja posjeduje sve temeljne poetske osobine, poput začudnosti, ritmičnosti i emocionalnosti. Pisac , kritičar, kolumnist i esejist Igor Mandić osvrnuo se na naziv zbirke sa svojim imenom i prezimenom, ocijenivši ga "provokacijom koja se proteže na cijelu zbirku"

Smatra da je Stankovićeva knjiga puna društvene provokacije kakvu hrvatska književnost nije vidjela zadnjih 50 godina. U žanrovskom pogledu. Stankovićeve internetske stihovane feljtone usporedio je s feljtonima velikog ruskog pjesnika Vladimira Majakovskog. Riječ je o novoj poetskoj formi - parodičkim inverzijama stvarnosti u malim polemičkim feljtonima, u kojima je Stanković, osim u ruskom futurizmu, inspiraciju našao i u radovima "feralovaca", smatra Mandić. U predstavljanju je sudjelovala i pjevačica Severina Vučković, a stihove je čitao sam autor. (hina/metro-portal)


29.11.2010. 23:22:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh