« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Alarmantno izvješće o ovisnostima mladih

Gotovo 30% učenika osmih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj barem se jednom u životu teško opilo alkoholom

Mladima alkohol nije stran
Mladima alkohol nije stran (Arhiva)
Više o

klađenje

,

alkohol

,

mladi

,

lake droge

,

ovisnosti

Mladi u Hrvatskoj piju, puše marihuanu i kockaju se ili klade, pokazalo je istraživanje o ovisnostima mladih koje je dalo prilično alarmantne rezultate, iako, teško da bi u ovakva vremena krize gospodarstva, a naročito morala, moglo biti drugačije.

Istraživanje je pokazalo da je svaki peti osmaš u zadnjih mjesec dana sam kupio alkoholno piće u trgovini, kiosku ili na benzinskoj crpki, dok je svaki treći konzumirao alkoholna pića u kafiću ili restoranu.

Od učenika koji su pokušali samostalno kupiti alkohol u više od 50% slučajeva nikad nije zatražena osobna iskaznica.

Brošure "Droga i mladi", "Kocka i mladi" i "Alkohol i mladi", objavljene u okviru projekta odgovornog roditeljstva "Zdrav za 5", namijenjene su u prvom redu roditeljima kako bi im približile opasnosti i izazove s kojima su suočena njihova djeca tijekom odrastanja.

Istraživanja pokazuju da većina anketirane djece alkoholna pića i inhalante (ljepila i otapala) konzumira u vlastitom domu, a na neodgovorno ponašanje roditelja upozorava i činjenica da su roditelji ti koji dopuštaju svojoj malodobnoj djeci noćne izlaske nakon 23 sata, istaknuo je Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Projekt "Zdrav za 5" zajednički je projekt četiriju ministarstva - unutarnjih poslova, zaštite prirode i okoliša, zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta.

Cilj mu je stvaranje poticajnog i sigurnog obiteljskog okruženja kao preduvjeta za sprječavanje nezdravih navika i neprihvatljivih ponašanja mladih.

Vnučec je pozvao roditelje i sve one koji rade s mladima da pomno prouče knjige te, ako poznaju nekoga s problemom ovisnosti, da ga upute na mjesta gdje će mu pružiti pomoć.

Projekt je ugrađen u nastavni plan i program Zdravstvenog odgoja te je zaživio na cijelom području Hrvatske, a obuhvaća niz radionica kojima se mlade upućuje na zdrav način života.

Na prezentaciji je istaknuto da su mladi s velikim interesom prihvatili projekt, već drugu školsku godinu zaredom, no izaslanik predsjednika Republike Izet Aganović upozorio je na nedosljednosti "jer se alkohol u medijima još uvijek reklamira u udarnim terminima".

 

23.04.2014. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh