« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
BRAVO

Započela kampanja Hrabrog telefona - Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš!

Hrabri telefon i agencija Señor lansirali su kampanju čiji je cilj potaknuti svjedoke nasilja nad djecom i među djecom da obavijeste o nasilju

Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš!
Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš! (Hrabri telefon)
Više o

Hrabri telefon

,

Ako samo promatraš kao da zlostavljaš!

,

kampanja

,

zlostavljanje djece

Obveza je svakog građanina o svakoj sumnji na zlostavljanje obavijestiti nadležne institucije, a to su centar za socijalnu skrb, policija i državno odvjetništvo. To mogu učiniti i putem anonimnog i besplatnog poziva na Hrabri telefon za djecu - 116 111.

Svjedoci nasilja često oklijevaju o sumnji na zlostavljanje djece obavijestiti nadležne institucije jer smatraju da nemaju dovoljno dokaza ili da pretjeruju, a uz to, boje se da će uništiti djetetovu obitelj. Također, misle da će netko drugi obavijestiti o nasilju, a nerijetko se plaše osvete počinitelja. Ovi razlozi se svakako mogu razumjeti, ali obzirom na ponekad vrlo teške i dugotrajne posljedice zlostavljanja, ohrabrujemo ih da nas nazovu i podijele s nama svoju sumnju.

„Zlostavljano dijete je bespomoćno i treba glas odraslih da bi ga se zaštitilo. Vjerujemo da je bolje sumnjati i obavijestiti nego čekati da budemo sigurni i time ostaviti dijete samo. Okretanjem glave ostajemo u sjeni zlostavljanja te ostavljamo dijete da živi u opasnosti od daljnjeg zlostavljanja." - komentirala je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

„Billboard kampanja jednostavnom intervencijom uz pomoć svjetla sa senzorom pokreta prolaznike stavlja u ulogu sudionika i suočava ih s posljedicama ignoriranja problema. Kada prolaznici prođu, svjetlo se pali i stavlja ih u aktivnu ulogu sudionika - rekao je Vanja Blumenšajn, kreativni direktor agencije Señor.

Snimljen je i spot koji se distribuira na društvenim mrežama, a Hrabri telefon i Señor pozivaju sve zainteresirane da ga pogledaju i podijele s prijateljima na društvenim mrežama i na taj način podrže ovu kampanju.

Spot možete pogledati ovdje.

KAZNENA DJELA NA ŠTETU DJECE - ODNOS PREVALENCIJE I PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA

U 2013. godini u Hrvatskoj je policiji prijavljeno ukupno 3.887 kaznenih djela na štetu djece, a Hrabri telefon je poslao ukupno 47 obavijesti o sumnji na zlostavljanje nadležnim institucijama. Uspoređujući ovo s podacima o prevalenciji nasilja, koji prema istraživanju Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba iz 2006. godine govore kako je 15,9% djece izloženo fizičkom zlostavljanju, njih 16,5% emocionalnom te 13,7% seksualnom zlostavljanju, vidljivo je kako postoji veliki raskorak između stvarnog broja i broja prijavljenih slučajeva.

22.04.2014. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh