« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Još opasnija

Al-Qa'ida promijenila politiku od 2001.

Od napada na New York vodeća teroristička organizacija bitno se promijenila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Al-Qaeda

,

Osama bin Laden

Nakon samoubilačkog napada na londonski metro, šef londonske policije komentirao je događaj riječima: „Al-Qa'ida nije organizacija, ona je način rada".

Svijet je bio previše šokiran viješću o 56 poginulih i 700 ranjenih da bi uhvatio pravo značenje izrečenog, a to je da je Al-Qa'ida već tada jedva imala išta zajedničkog s organizacijom iz 2001.

Do 2009. Al-Qa'ida se iz terorističke skupine preobrazila u globalni teroristički pokret. Vođe organizacije uočili su učinkovitosti i vjerskog nauka, literature te školovanja mladih zapovjednika. Prema riječima bivšeg CIA-ina savjetnika J. Brachmana, "ona je postala pokret, ideologija, pogled na život", donosi Večernji list.

Promatrati Al-Qa'idu preko Osame bin Ladena ili njegova zamjenika Aymana Al-Zawahirija potpuno je pogrešno. Ona danas ne poduzima tako spektakularne udare koliko suptilno širi mrežu na područja na kojima potom izbijaju pobune, što je vrlo nalik na stil Abua Yahye, vjerojatnog nasljednika Bin Ladena.

Popularnost je stekao spektakularnim bijegom iz američkog logora Bagram u Afganistanu 2005. Zahvaljujući vjerskoj naobrazbi, on je 2001. postao webmaster Al-Qa'idine web stranice u Pakistanu, a zbog medijskih vještina koriste se njime u javnim istupima kojima se nasilje pravda religijskim argumentima.

Još 2001. organizacija je trošila 30 milijuna dolara godišnje na operacije, a uz 62 posto visokoobrazovanih pripadnika te novu strategiju širenja ideologije, jasno je da metoda ognja i mača protiv Al-Qa'ide nije učinkovita.

12.09.2009. 00:44:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh