« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
10 GODINA

Al-Kaida pripremala nove napade za obljetnicu 11. rujna

Al-Kaida je na desetu godišnjicu napada na Washington i New York pripremala napade na vlakove na američkoj željeznici

Fotografija vijesti
Više o

Al Qaida

,

11. rujna

,

obljetnica

,

terorizam

"U veljači 2010. godine Al-Kaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna", objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler. Takve informacije proizlaze iz dokumenata pronađenih u kući Osame bin Ladena u Abotabadu.

"Zasad nemamo informacija o tome da postoji trenutačna prijetnja američkom željezničkom sektoru, ali željeli smo izvijestiti naše partnere o tome da je postojala takva urota", dodao je Chandler. Al-Kaida je tada namjeravala "prevrnuti jedan vlak koji je trebao pasti u dolinu ili s mosta", rekao je Chandler. Nije poznato koliko su planovi daleko odmakli, niti su pronađeni dokumenti o eventualnim mjestima napada.

Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge američke agencije sada proučavaju čitavo bogatstvo dokumenata zaplijenjenih iz Bin Ladenova skrovišta. Ministarstvo je u skladu s time već nadopunilo i revidiralo svoje mjere zaštite na nekim potencijalnim terorističkim ciljevima, uključujući i transportni sustav. New York Times je objavio, pozivajući se na dužnosnike administracije, da obavještajni podaci prikupljeni iz Bin Ladenove kuće pokazuju da je on i dalje vodio i planirao Al-Kaidine napade iz toga zdanja.

Također je objavljeno da je CIA mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz "sigurne kuće" u Abotabadu, što će vjerojatno dodatno osramotiti pakistanske dužnosnike i pakistansku obavještajnu službu koja o tome nije imala pojma. Posao koji se obavljao iz te "sigurne kuće" bio je toliko ekstenzivan da je CIA zatražila Kongres desetke milijuna dolara za njezino financiranje.

06.05.2011. 09:31:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh