« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
HLADNOKRVNA LIKVIDACIJA

Bin Laden nije bio naoružan, niti je zaprijetio vojnicima

Samo je jedan od četvorice ubijenih muškaraca u napadu na utočište Osame bin Ladena u Abotabadu otvorio vatru na američke elitne postrojbe

Fotografija vijesti
Više o

Osama bin Laden

,

Pakistan

,

likvidacija

,

smrt

U izvješću se potvrđuje da Bin Laden nije bio naoružan, niti je na bilo koji način izravno zaprijetio američkim vojnicima, navode dva izvora bliska s posljednjim podacima o pojedinostima napada. Oni su zatražili da ostanu anonimni jer nisu ovlašteni iznositi te podatke u javnost.

Administracija Baracka Obama dosad je objavila nekoliko proturječnih podataka o akciji i moguće je da će i ovi biti na kraju revidirani, napominje Reuters. Ovo je kronologija događaja o noćnom upadu američkih elitnih SEAL postrojba u Bin Ladenovo skrovište u Abotabadu:

Specijalci su nakon iskrcavanja iz helikoptera prvo krenuli na gostinjsku kuću, jedno od dvaju zdanja unutar Bin Ladenova utvrđenog utočišta. Tamo su se susreli s neprijateljskom vatrom i likvidirali muškarca koji je pucao. Ispostavilo se kasnije da je to bio Abu Ahmed Al-Kuvajti, Al-Kaidin kurir čije su aktivnosti godinama pratite američke obavještajne službe i koji ih je doveo do Bin Ladena.

Nakon toga, elitne snage krenule su prema trokatnici, glavnoj rezidenciji u utvrđenom kompleksu. Kad su ušli u kuću opazili su muškarca s rukama iza leđa. Strahujući da bi iza leđa mogao držati oružje, komandosi su ga ubili. To je bio Al-Kuvajtijev brat, također navodni Al-Kaidin kurir. Ispostavilo se da u rukama nije držao oružje, ali je kasnije u njegovoj blizini pronađena strojnica.

Potom su se specijalci počeli penjati stepenicama na gornje katove. Na stepeništu su naletjeli na muškarca i odmah ga usmrtili. To je bio Bin Ladenov sin. Ni on nije imao oružje. Tada su primjetili četvrtog muškarca, Bin Ladena, kako glavom izviruje kroz vrata ili kroz balkon s gornjeg kata. Nakon što je na njega zapucano, povukao se u sobu iz koje je došao.

Kada su specijalci došli do te sobe na najvišem katu na njih je nasrnula žena, za koju se sada vjeruje da je Bin Ladenova supruga. Ona je tada ranjena u nogu i odgurnuta u stranu. Nije precizno poznato što je Bin Laden učinio i kakva mu je bila reakcija kada je vidio da mu Amerikanci ulaze u sobu i pucaju u ženu. Međutim, izvori bliski ovom izvješću kažu da vojnici nisu ni čekali neku reakciju i odmah su zapucali i ubili Bin Ladena.

06.05.2011. 08:42:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh