« Glazba
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
NAJAVE

Akustični dark folk iz Makedonije: Perija

Ove tri djevojke i jedan mladić svojom nevjerojatnom energijom osvajaju srca svih koji su čuli

Perija
Perija (Arhiva)
Više o

koncert

,

Vrelo zvuka

,

Perija

Vrelo zvuka ima čast ugostiti trenutno najuzbudljiviju mladu world music grupu s Balkana. U goste nam dolazi makedonska Perija, grupa koja je svojim akustičnim dark folkom oduševila sve one koji su ih čuli. Abum "Falan Filan" iz 2021. je bez sumnje jedan od najboljih balkanskih world music albuma posljednjih godina, a grupa trenutno priprema novi materijal.

Perija je osnovana 2015. kao ulični bend, ali vrlo brzo su svojim nastupima dobili pozivnice za nastupe u klubovima i festivalima. Njihov izričaj se u osnovi može nazvati world musicom, ali teško ih je ograničiti u jednu žanrovsku policu. Muzički utjecaji Perije variraju od bliskoistočne maqam glazbe, bluesa, post-punka, jazza, ali i drugih glazbenih utjecaja. Za svoju glazbu kažu da je ideja miksanja svih tih utjecaja u jedinstvenu fuziju te tako kreirajući originalni zvuk. Sviraju stare, pomalo zaboravljene pjesme na raznim jezicima, balkanskim i nekim drugim.

Ove tri djevojke i jedan mladić svojom nevjerojatnom energijom osvajaju srca svih koji su čuli. Magični nastupi ostavljaju bez daha i lako se stvara ljubav prema njima. Sjajno spajaju tradiciju i pravi punk, DIY pristup te su idealna kombinacija za Močvaru. U Vrelu zvuka smo ih željeli dovesti već duže vremena, a sada ih napokon imamo priliku vidjeti i pružiti našoj publici jedinstven i sjajan koncert.

"Oni su i tradicija i eksperiment, i putenost i transcendentalnost, odevajući sve u diskurs Balkana i Bliskog istoka. Pa i samo ime - Perija - ukazuje na senzibilitet sastava, uvezujući se sa turskim terminom za vilu. A vila nije tek nežna, krhka plavuša anđeoskog zračenja. Ume vila i da se naljuti, pa i osveti, zagorča život, ako je čovek na bilo koji način ugrozi. Perija je sve to na svoj način prenela, kroz odlično pevanje i svirku na tradicionalnim instrumentima, svu tu praiskonsku snagu, pagansku, mističnu, sirovu..." Etnoumlje / worldmusic.org.rs

ČETVRTAK 08.09.2022.

· VRATA 20:00 • POČETAK 21:00

PERIJA (Makedonija)

FacebookBandcampSpotify

Upad u pretprodaji: 50 kn
Upad na dan događanja na blagajni kluba: 65 kn
Pretprodaja ulaznica: core-event.co

06.09.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh