« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVE TEČE MIRNO - ZASAD

Aktivisti poručili Bandiću da spakira kofere i ode

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed za spas Varšavske ulice spontano se pretvorio u poziv na ostavku zagrebačkog gradonačelnika

Varšavska prosvjed Milan Bandić ostavka
Više o

Milan Bandić

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Tomislav Horvatinčić

,

Zelena lista

,

varšavska prosvjed

Više od četiri tisuće ljudi okupilo se na prosvjedu na Cvjetnom trgu u Zagrebu kojeg su organizirale udruge Zelena akcija i Pravo na grad protiv gradnje ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici i devastacije pješačke zone u središtu grada.

Skup se spontano transformirao u javni poziv gradonačelniku Bandiću da da ostavku. Slijedom spomenutog događaja, u četvrtak će se organizirati još jedan prosvjed pod motom "Spakiraj kofere" kako bi ze zagrebačkom gradonačelniku jasno stavilo do znanja što dio građana misli o njemu i tome kako vodi grad. Prosvjednici su pozvani da za dva dana u 18 sati dođu s koferima u Varšavsku ulicu iz koje će se uputiti prema zgradi poglavarstva.

Uoči večerašnjeg prosvjeda, politička stranka Zelena lista održala je konferenciju za novinare na kojoj je poduprla prosvjed tih nevladinih udruga i građana u obrani pješačke zone u Varšavskoj ulici. I ta se stranka protivi gradnji ulazno-izlazne rampe za garažu u Varšavskoj ulici investitora Hoto grupe Tomislava Horvatinčića.

Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste, pridružene članice Europskih zelenih, izjavila je novinarima kako je "nevjerojatno zapanjujuće koliko specijalne policije ima uoči večerašnjeg prosvjeda u Varšavskoj ulici kao da očekuju bad blue boyse koji su 1996. poduprli Radio 101, ali tada", kako je rekla, "nije bilo policije". Po njezinim riječima, "takva ekscesna situacija dokaz da vlast ne sluša volju građana koja se izražava pogotovo kroz lokalnu samoupravu".

Zelena lista najoštrije osuđuje to što je Horvatinčić podigao ogradu za buduće gradilište u Varšavskoj ulici koju su građani i aktivisti jučer srušili, rekla je Toth, dodajući da u "hrvatsko-zagrebačkim prilikama ta ograda budućega gradilišta u Varšavskoj postaje razdjelnica među svjetovima i kulturama, čime dobiva simbolično-moralnu težinu Berlinskoga zida". Objasnila je da su s jedne strane građani i lokalna samouprava, koji brane teško stečene demokratske slobode odlučivanja u želji da sačuvaju javno dobro i prostor. S druge strane Hoto zida, ustvrdila je Toth, jest "dubiozni investitor sa sumnjivim kapitalom i zaštitarima kojemu na usluzi stoji gradska i državna vlast sa svojim represivnim instrumentarijem - temeljnom i specijalnom policijom".

18.05.2010. 20:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh