Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2009. 22:51:34
FRIŠČIĆ I MAVROVIĆ:

Ako se obećanja ne ispune bit ćemo u prvom traktoru

Vlada je obećala novac kojeg nema očito samo kako bi prosvjednike poslala natrag na farme pa se čini kako nas čeka vruće 'traktorsko' ljeto.

(Ranko Šuvar, CROPIX)

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić danas je nakon izvanredne sjednice Predsjedništva stranke o aktualnom stanju u poljoprivredi, izjavio da u HSS-u stoje na strani seljaka kojima su dana obećanja i da smatraju kako ta obećanja treba ispuniti.

Friščić je rekao da će ukoliko Vlada ne ispuni obećanje, zajedno s predsjednikom Hrvatskog seljačkog saveza Željkom Mavrovićem sjesti na prvi traktor i predvoditi prosvjede, a Pankretić više neće biti ministar poljoprivrede. Ministar poljoprivrede ponovio je da novaca u resornom ministarstvu nema, a složio se i s Friščićevom izjavom da od Vlade očekuju da pronađe rješenje i osigura obećana sredstva.

Prema izračunima HSS-a i ministarstva poljoprivrede iznos potreban za ispunjavanje Vladinih obećanja je milijardu i pol kuna. Frišćić je rekao je da je za obećanu cijenu mlijeka od 2,20 kuna u idućih četiri mjeseca potrebno osigurati oko 120 milijuna kuna, a za razliku poticaja koji su isplaćeni s 15 posto umanjenja, već sada nedostaje 150 milijuna kuna za ratarstvo i 50 milijuna kuna za stočarstvo. Do kraja godine prema procjenama ukupno će nedostajati oko 350 milijuna kuna.

Za kapitalne potpore preostalih obveza iz 2008. godine potrebno je osigurati 280 milijuna kuna, a temeljem procjene za tu namjenu za ovu godinu treba osigurati 770 milijuna kuna, dok Ministarstvo poljoprivrede raspolaže s 350 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović rekao je da je nedopustivo da HDZ-ovi potpredsjednici Vlade bez prisutnosti resornog ministra zaduženog za poljoprivredu daju seljacima nerealna obećanja za koja nisu osigurali novac i da je time "HDZ zabio nož u leđa HSS-u", te je poručio da će se, ukoliko se novac ne osigura, i njegov savez priključiti idućem prosvjedu.

Izvor: Hina

13.06.2009. 22:51:34
http://metro-portal.hr/ako-se-obecanja-ne-ispune-bit-cemo-u-prvom-traktoru/18825/