« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
OPSTANAK ČOVJEČANSTVA

Akademik: Čovjek gubi bitku pred sustavom, živimo u društvu rizika

Akademik Ivan Cifrić smatra da su nuklearke civilizacijski rizik i da zbog tehnologije danas živimo u društvu rizika

Nuklearka
Nuklearka (Getty Images)
Više o

civilizacija

,

Ivan Cifrić

,

nuklearna katastrofa

,

nuklearke

Pitanje izvora i tehnologija iskorištavanja energije jedno je od ključnih pitanja sadašnjosti i budućnosti čovječanstva, upozorava akademik Ivan Cifrić, prenosi Hina.

"Nesreće u nuklearkama, posebice černobilskoj, a danas u Fukushimi, aktualiziraju pitanje nuklearne energije. Mnogi su se baš sada sjetili preispitati sigurnost svojih elektrana. Zagovornici nuklearne energije često ističu pesimizam u trajanju fosilnih goriva, a protivnici ističu njihovu veliku, do sada i potvrđenu, opasnost za ljude i okoliš. Pritom se često postavljaju pitanja sigurnosti postrojenja, odnosno opasnosti za ljude i okoliš", izjavio je Cifrić, prvi ministar zaštite okoliša u samostalnoj Hrvatskoj, upitan je li katastrofa s japanskim reaktorima kraj atomskog doba.

Podsjeća kako je svrstavanja "za" (optimisti) i "protiv" (pesimisti) nuklearki bilo aktualno prije kao i danas. No sam problem energije ima više aspekata. Primjerice, sigurnosni, vojni, ekonomski, vremenski, politički, civilizacijski, antropološki i t.d., rekao je, napomenuvši kako o sigurnosti nuklearki moraju jamčiti stručnjaci za to područje, a kontrola mora biti međunarodna, budući da sadašnja očito nije baš učinkovita.

"Problem nuklearnog goriva duboko zadire i u problem nuklearnog naoružanja s kojim raspolaže 20-ak zemalja", rekao je, dodavši kako je najprije proizvedena bomba za masovna razaranja - čovjekova zdravlja, dobara i okoliša (Hirošima, Nagasaki), jer je o tome odlučivala politika.

Živimo u "društvu rizika"

Po Cifrićevim riječima svako razdoblje u povijesti čovječanstva imalo je svoje izvore energije na kojima je opstojalo i gradilo budućnost. Nekada uglavnom drvo, kasnije fosilna goriva (fosilna civilizacija), a danas nuklearno. Sutra bi to mogli biti "alternativni izvori" (solarna civilizacija) kojima se ne posvećuje dovoljno komercijalne pozornosti (solarna) ili se neki od njih neuvjerljivo optimistično veliča (primjerice, bioenergija, koja bi mogla biti dopunski energentski izvor). U Hrvatskoj se i danas može znatno više iskorištavati sunčeva energija, ali je za to potreban "nacionalni program". Program vjetroelektrana je hvalevrijedan, iako skroman, smatra.

Napominje da industrijska civilizacija počiva na novim znanjima i primjeni, ali uz poštivanje etičkih načela. "Sve što znamo treba u obliku tehnologija primijeniti u praksi", rekli bi tehnološki optimisti, a etičari bi rekli "da, ako izdrži etičku provjeru", podsjetio je.

"Čovječanstvo i danas živi svoju kulturnu evoluciju. Rizika (za pojedinca i kolektiv) bilo je uvijek, ali nismo živjeli u 'društvu rizika' (Ulrich Beck) kao moderna tehnička civilizacija koja se sve više 'ubrzava' (Hartmut Rosa) i ne ostavlja dovoljno prostora za provjeru učinaka, kao što je to i s GMO", tvrdi Cifrić. Dodao je kako nas to izlaže rizicima novih tehnologija, kritikama i razornim posljedicama, a s druge strane potiče nadu u nove tehnologije.

Sustav (profit) važniji od čovjeka

"Današnja civilizacija da bi proizvodila, mora najprije proizvesti energiju i u tome se upušta u rizik, razvojni rizik", izjavio je, napomenuvši: "Sve dok je privatni profit glavni pokretač primjene novih tehnologija, sve dok se pitamo kakav će biti neki 'sustav' u budućnosti, a ne kakva čovjeka želimo, racionalizirat će se sustavi (financijski, komunikacijski, trgovački, monetarni i t.d.), a njihovi međunarodni nositelji postati sve moćniji. Čovjek gubi bitku pred sustavom. Sustav jede građane kao revolucija svoju djecu."

Ivan Cifrić redoviti je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2000. dobio je Državnu nagradu za znanost. Objavio je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, kao i desetak knjiga s područja socijalne ekologije i bioetike.

22.03.2011. 09:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  22.03.2011. 10:49
  kada je prije 100 godina Tesla predstavio svojem investitoru JP Morganu svoj sistem koji crpi struju iz atmosfere (US patent 685957 i 685958 pod imenom: Apparatus for the utilization of radiant energy) i prenosi je bežićnim putem, Morgan je izjavio: Tesla, da je po tvojem, mi bi mogli prodavati samo antene...

  daklem, slažem se: profiteri (banksteri i vojno industrijski kompleks) su ti koji čine sve kako bi održali status quo i već duže vrijeme skrivaju nove čiste tehnologije koje bi uništile njihov profit i moć...

  negdje sam pročitao kako oko 1000 patenata godišnje završi u ladicama vojno industrijskog kompleksa pod kategorijom top secret...

  :-P
 2. avatar
  donhuangenaro
  22.03.2011. 10:52
  evo pdfova Teslinog patenta radijantne energije:

  keelynet.com/tesla/00685958.pdf

  keelynet.com/tesla/00685957.pdf
 3. avatar
  donhuangenaro
  22.03.2011. 10:59
  a evo što kaže Benjamin Fulford o svemu tome prije neki dan:

  www.youtube.com/watch?v=4apulCiwxYg
 4. avatar
  SportMagazin
  22.03.2011. 11:03
  ali početi naslov sa Akademik: heeh ?? presmiješno pa dobro je znano da su svi akademici pijandure
 5. avatar
  2fuzije
  23.03.2011. 23:51
  Fizicari jureci za nuklearnom energijom pretvorili su se u golemog teroristu
  koji unustava planet zemlju i covjecanstvo, ujedno se fizicari protive
  svakoj teoretskoj provjeri slobodnog izvora snage koji koristi fuziju sa
  SILOM TEZA.
  Moze zamjeniti fosilna i ne-fosilna goriva plus i nuklearke.
 6. avatar
  crozona.net
  27.03.2011. 18:36
  Kada ne bi bilo vojnih apetita za nuklearnim materijalom ne bi trebali niti toliko nuklearki. Naftni lobi još uvijek nije spreman na prijelaz na druge izvore energije jer ih nije moguće kontrolirati u potpunosti.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh