« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NIKOG SE NE BOJI

Ahmadinedžadova izjava o 11. rujnu naljutila Obamu

Iranski predsjednik je rekao da je u napade umiješana i američka vlada, a Obama je odgovorio da je ta izjava neoprostiva i puna mržnje

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

WTC

,

11. rujna

,

teroristički napad

,

9/11

Američki predsjednik Barack Obama osudio je u petak kao "uvredljivu", "neoprostivu", "punu mržnje" izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada o ulozi američke vlade u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. Obama se u intervjuu BBC-u Persian obrušio na Ahmadinedžada zbog najnovije u nizu, kako kaže Bijela kuća, nečuvenih izjava koje će Iran dodatno izolirati iz međunarodne zajednice.

"To je bilo uvredljivo, puno mržnje", rekao je Obama. "Osobito od njega, reći to ovdje na Manhattanu, malo sjevernije od Ground Zeroa, gdje su obitelji izgubile svoje voljene....to je bilo neoprostivo", rekao je Obama.

Američki predsjednik odlučio je dati intervju prije nego što je Ahmadinedžad komentirao događaje 11. rujna kako bi se izravno obratio iranskom narodu. BBC Persian objavljuje se na farsiju, većinskom jeziku u Iranu.

>> Sve neobične izjave iranskog predsjednika Ahmadinedžada

Ahmadinedžad je, govoreći na Općoj skupštini UN-a u četvrtak, izjavio da još samo dužnosnici američke vlade i državnici vjeruju da su al Kaidini militanti izveli samoubilački napad zrakoplovima. Ponudio je i drugu teoriju po kojoj su "napad organizirali neki krugovi iz američke vlade". O tom je pitanju nastavio govoriti i u petak, nazvavši tijekom konferencije za novinare pozadinu napada "sumnjivom".

Unatoč tome, Obama je u petak u svom govoru u UN-u ponovio stav SAD-a da su vrata diplomacije u odnosima s Iranom i dalje otvorena, ali da Teheran mora ispuniti međunarodne obveze oko njegova nuklearnog programa. Također je istaknuo da Washington i njegovi saveznici imaju na raspolaganju "puno rješenja" ako se Iran ne odrekne svojih nuklearnih ambicija.

"Pružamo otvorene ruke iranskoj vladi i iranskome narodu", rekao je Obama, ali i odgovorio na pitanje postoje li neke druge mogućnosti ako sankcije nametnute Iranu ne urode plodom. "Postoji cijeli niz rješenja. Ona će se upotrijebiti u dogovoru s međunarodnom zajednicom", upozorio je američki predsjednik. Nije precizirao na koja rješenja misli, ali rekao je da je diplomatsko rješenje i dalje moguće. "Ali, to će zahtjevati promjenu mentalnog sklopa unutar iranske vlade", naglasio je Obama. (hina/metro-portal)

24.09.2010. 22:21:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    25.09.2010. 07:25
    Istina bi izasla na vidjelo kad bi Bush izasao pred sud i odgovarao za stanje u Iraku sto je izazvao.USA je izgubila svoju moc i bio bi joj zadnji pokusaj da namece svoju silu u situaciji kad je Kina i Rusija toliko danas jake i slozne i u pogledu Irana.Da je svjetu dozlogrdilo gledati USA i Englesku da vrse diktat u svjetu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh