« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NUKLEARNI PROGRAM

Ahmadinedžad: Ako dođe do sankcija, više nema razgovora

Iranski predsjednik je pozvao Sjedinjene Države da promijene svoje tvrdo stajalište prema Iranu

Ahmadinedžad
Ahmadinedžad (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

nuklearni program

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

sankcije Iran

Iran neće više raspravljati o svojem nuklearnom programu ako Vijeće sigurnosti UN-a proglasi nove sankcije protiv njega, izjavio je u utorak u Istanbulu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

"Već sam rekao da se američka administracija i njezini saveznici varaju ako misle da mogu prijetiti rezolucijom a potom sjesti da bi razgovarali s nama. Takvo što se neće dogoditi", kazao je on na konferenciji za tisak u Istanbulu.

Iranski predsjednik je zatražio od zapadnih sila da prihvate sporazum Irana, Turske i Brazila o razmjeni nuklearnog goriva njegove zemlje, ustvrdivši da se takva prilika neće ponoviti. Taj je sporazum "bio prilika za američku vladu i njezine saveznike. Nadam se da će je iskoristiti. Prilike se neće ponoviti", dodao je.

Razočarni politikom SAD-a

Ahmadinedžad je također pozvao Sjedinjene Države da promijene svoje tvrdo stajalište prema Iranu.

"Očekivali smo od predsjednika Obame da počne novu američku politiku. Ne kažem da sam potpuno razočaran, ali ako ne bude uspio unijeti prave promjene, prvi koji će izgubiti, biti će predsjednik Obama i narod Sjedinjenih Država", poručio je Ahmadinedžad.

"Mi .... smo spremni pregovarati o svakom pitanju na temelju uzajamnog poštovanja", rekao je iranski predsjednik. Ahmadinedžad je upozorio i Rusiju, čiji premijer Vladimir Putin također sudjeluje u radu regionalnog summita u Istanbulu, da se ne pridružuje strani neprijatelja Irana.

Iranski predsjednik oštro je kritizirao Rusiju jer je podržala prijedlog novih rezolucija Iranu. "Nema velikog problema, ali moraju biti oprezni da se ne nađu na strani neprijatelja iranskog naroda", kazao je Ahmadinedžad.

08.06.2010. 10:49:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.06.2010. 12:42
    zanimljivo kako se brzo zaboravlja izraelski masakr civila na dobrotvornom brodu za Gazu u međunarodnim vodama i pokušava skrenuti pažnja na, ni krive ni dužne, Irance :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh