« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
agencije od nikakve pomoći

Ove godine zimmer frei više nego ikada

Čini se da će Hrvati ove godine morati sami vući turiste za rukav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

turističke agencije

,

turistički podbačaj

,

predsezona

,

dolazak turista

Hrvatske putničke agencije prošle su godine u Hrvatsku dovele nešto manji broj stranih turista nego u godini prije, dok su domaći turisti usluge agencija koristile više i za putovanja u zemlji i za ona u inozemstvo.

Pokazuju to među ostalim podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je prošle godine u Hrvatskoj bilo aktivno 849 putničkih agencija i njihovih poslovnica.

Sveukupno je njihovim posredovanjem u Hrvatsku prošle godine stiglo nešto malo više od 2 milijuna stranih turista koji su ostvarili 14 milijuna noćenja, što je 1,3 i gotovo 2 posto manje nego 2007.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj prošle godine bilo ukupno 9,41 milijun stranih turista proizlazi da ih je 21,3 posto došlo preko domaćih agencija, dok je njihov udjel u ukupnih 50,6 milijuna stranih noćenja nešto veći, gotovo 28 posto.

Najviše stranih turista putem hrvatskih agencija, 475 tisuća, tradicionalno je došlo iz Njemačke, a oni su ostvarili i najviše noćenja 3,8 milijuna.

Talijani su na drugom mjestu s gotovo 200 tisuća dolazaka i 1,3 milijuna noćenja, a slijede pet zemalja iz koje je posredstvom domaćih agencija stiglo više od 100 tisuća turista - Francuska, Slovenija, Velika Britanija, Češka i Austrija.

Za razliku od stranih turista agencije su nešto bolje rezultate zabilježile s domaćim turistima, kojih je tim putem prošle godine višednevno u inozemstvo putovalo 3 posto više ili 275 tisuća, a porast od 4 posto ostvaren je i s njihovih 1,2 milijuna noćenja.

Najviše je pritom domaćih putovalo u Italiju (18 posto) i Austriju (15 posto).

Poraste od 4 i 1 posto agencije su ostvarile i s 346,4 tisuće domaćih turista koji su išli na višednevna putovanja po Hrvatskoj i s njihovih 1,5 milijuna noćenja.

Istodobno, pad od 2 posto zabilježile su s jednodnevnim izletima domaćih turista po zemlji, dok je na takve izlete u strane zemlje išlo 16 posto manje domaćih turista. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 11:08:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh