« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POVOLJNI POKAZATELJI

Europski burzovni indeksi u blagom porastu

Podaci iz američkog gospodarstva ojačali su nade u skori povratak globalnog gospodarskog rasta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

DAX

,

rast burze

,

europske burze

,

FTSE

,

Nikkei

Europski burzovni indeksi u četvrtak su nastavili jačati, poduprti bankovnim i rudarskim dionicama. U takvim okolnostima londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 3.906 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku gotovo 0,6 posto, dosegnuvši 4.247 bodova.

Za dobro raspoloženje ulagača djelomice su zaslužni povoljni gospodarski pokazatelji iz Sjedinjenih Država. Naime, nova gospodarska izvješća svjedoče o prvom rastu industrijskih narudžbi za trajna dobra od srpnja prošle godine, te rastu prodaje novih kuća u SAD-u.

"Europske bankovne dionice bilježe iznimno dobru izvedbu posljednjih dana, budući da su se ulagači ponovno zainteresirali za dionice financijskog sektora", tumači Chris Hussain, viši menadžer prodaje u ODL Securitiesu.

Od pojedinačnih dobitnica isticala se i Commerzbank, čije su dionice poskočile 9,0 posto, za što trgovci kao razlog navode pokušaje njemačke banke da sustigne izraženiji rast koji su zabilježili njezini financijski pandani tijekom protekla tri tjedna.

Na dobitku su još bile dionice Barclaysa, za 13 posto, BNP Paribasa, za 2,9 posto, Intese SanPaolo, za 2,5 posto, te Lloydsa, za 7,9 posto.

Podršku indeksima pružio je i rudarski sektor, u okolnostima obnovljenog optimizma koji je podupro cijene niza kovina, i to bakra za 3,3 posto, aluminija za dva posto, te cinka za 3,3 posto.

BHP Billiton i Antofagasta ojačali su oko 2,7 posto, a Anglo American za gotovo tri posto.

Od pojedinačnih dobitnika izdvaja se Volkswagen, čije su dionice poskočile devet posto, s obzirom da je matična tvrtke Porsche u srijedu postigla sporazum o refinanciranju, vrijedan 10 milijardi eura, potaknuvši spekulacije o potencijalnom povećanju udjela u VW-u.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 1,8 posto, završivši na 8.636 bodova. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 17:05:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh