« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

H&M na gubitku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

H&M

Dobit prije oporezivanja švedske maloprodajne tvrtke za odjeću Hennes & Mauritz's (H&M) smanjena je u prvom tromjesečju 12 posto, priopćila je u četvrtak ta grupa, navodeći kao razlog utjecaj recesije.

Grupa je ostvarila dobit prije oporezivanja od 3,55 milijardi švedskih kruna (438 milijuna dolara) u razdoblju od prosinca 2008. do veljače 2009., u usporedbi sa 4,05 milijardi kruna u prvom tromjesečju prethodne financijske godine.

Prihodi bez poreza na dodanu vrijednost (PDV) povećani su 18 posto, na 23,3 milijarde kruna, kazala je grupa.

Kao jedan od razloga za pad dobiti, u grupi navode promjene valutnih tečajeva.

Kompanija je priopćila da je otvorila 13 trgovina diljem svijeta tijekom tog tromjesečja, uključujući dvije u Moskvi, dok je tri zatvorila. Ukupno je H&M na kraju veljače imao 1.748 trgovina, u usporedbi s 1.529 u istom razdoblju godinu ranije. Grupa je kazala da su 22 trgovine bile franšize.

U drugom tromjesečju planira otvoriti 74 nove trgovine, uglavnom u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Švicarskoj i Španjolskoj, a nekoliko ih planira i zatvoriti.

Daljnji planovi širenja uključuju Južnu Koreju, u kojoj prvu trgovinu planira otvoriti u Seulu tijekom proljeća 2010., za kada je u planu i otvaranje dvije trgovine u Jordanu, u suradnji s Alshaya franšizom. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 10:56:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh