« Seks
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
LIBIDO

Afrodizijaci - činjenice i fikcija

Uloga afrodizijaka je jačanje seksualne želje, no da li su najpoznatiji dizači libida uistinu djelotvorni?

Fotografija vijesti
Više o

ljubav

,

čokolada

,

seks

,

alkohol

,

češnjak

,

afrodizijak

,

grožđe

,

muškarci i žene

,

kamenice

,

libido

,

Šafran

,

savjeti za dobar seks

Od pamtivijeka ljudi eksperimentiraju i traže idealnu hranu koja potiče želju za seksom, a zahvaljujući njihovom trudu poznate su nam brojne namirnice koje podižu libido. No, da li uistinu kamenice, grožđe ili jagode prelivene čokoladom imaju čarobna svojstva ili su to samo bapske priče epskih razmjera?

Postoji puno navodnih dizača libida, no samo će vam nekolicina pomoći pri jačanju želje za valjanjem pod plahtama, piše Divine Caroline.

Afrodizijak: Kamenice

Uglavnom fikcija

U teoriji, kamenice sadrže jod i cink koji su zaslužni za lučenje testosterona, te tragove esencijalnih aminokiselina koje mogu potaknuti jačanje seksualne želje. No, iako su sve te činjenice istinite i drže vodu u stvarnosti postoji jedna mala, sićušna kvaka: kako bi osjetili pozitivni efekt na vaš libido morate pojesti barem 50 kamenica da postignete potrebnu koncentraciju čudotvornih spojeva. Da li si možete zamisliti seks s punim želucem?

Probajte kombinaciju bundevinih sjemenki i lavande jer oboje sadrže iste spojeve kao i kamenice, a uz to miris lavande je jedna od najjačih aroma koji potiču muškarčev libido. Ako možete birati, preporučamo da umjesto sirovih kamenica konzumirate bademe, orahe, rikolu ili avokado.

Afrodizijak: Čokolada

Uglavnom činjenica

Nije sva čokolada pogodna za dizanje libida, ona mora biti tamna i sa što više udjela kakaa - minimalno 70 posto. Brojna istraživanja pokazala su da tamna čokolada povećava razinu dopamina, hormona koji je zaslužan što se dobro osjećamo, te je bogata flavonoidima, biljnim antioksidansma koji šire žile i pojačavaju protok krvi.

Kombinacija čokolade i jagoda dati će vam lagani energetski poticaj što će vam pomoći da ne ostanete bez snage u krucijalnom trenutku.

Afrodizijak: Alkohol

Uglavnom činjenica, no samo ako se radi o crvenom vinu

Piće može smanjiti tjeskobu i pomoći vam da se opustite, a brojne studije pokazale su da čaša vina dnevno pozitivno utječe na ženski libido. Znanstvenici smatraju da je mogući "krivac" to što velika koncentracija polifenola u crvenom vinu širi krvne žile, a time se pojačava cirkulacija u ključnim dijelovima tijela.

No, imajte na umu da je umjerenost vrlina. Pretjerivanje u alkoholu, pa makar se radilo i o crvenom vinu, može djelovati kontraproduktivno jer otupljuje kako um tako i tijelo.

Afrodizijak: Češnjak

Djelomična činjenica, no nikako ga ne smijete jesti sami

U češnjaku se nalazi snažni antioksidans alicin koji pojačava cirkulaciju, a zbog tog blagotvornog učinka koristi se u narodnoj medicini kao lijek protiv impotencije. No, ako želite iskoristiti sva njegova čarobna svojstva morate ga jesti zajedno s partnericom kako ne bi doživjeli odbijanje s gnušanjem zbog vašeg smrada iz usta.

Ako želite izbjeći češnjak probajte libido potaknuti šafranom, spojevi u njemu djeluju opuštajuće i protuupalno, a pikrokrocin čini kožu osjetljivijom na dodir.

Afrodizijak: Grožđe

Fikcija

Grožđe može do seksa dovesti jedino ako se senzualno hranite bobicama dok zajedno ležite u krevetu, no svaka eventualna akcije je produkt toga što vam je zabavno i lijepo zajedno. Ako baš hoćete pojačati libido voćem onda rađe izaberite nar, odnosno sjemenke koje sadrže spojeve koji potiču cirkulaciju. Pojedite bananu, osim falusnog izgleda, bogata je kalijem i vitaminom B koji će vas ispuniti energijom i potaknuti lučenje spolnih hormona.

Afrodizijak: Nošenje crvenog

Činjenica

Nošenje crvene odjeće djeluje obostrano, kako na muškarce tako i na žene. Razne studije su pokazale da muškarce posebno uzbuđuju žene koje nose crveno, a znanstvenici smatraju da momcima crvena boja podsvjesno signalizira kako je djevojka plodna. U životinjskom carstvu mužjake čimpanze privlače ženke koje su crvenije, a većina crveni prilikom ovulacije.

Muškarci koji nose crveno doimaju se moćno.

12.01.2012. 15:18:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Аксиния
    28.03.2016. 20:39
    Супер добра статия, която ще е от полза на поклонниците в секса. Браво!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh