« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
TERET ILI ŠANSA?

Afrika će do kraja 2009. imati milijardu stanovnika

Rast stanovništva u Africi bit će veći nego u Aziji što predstavlja velik izazov tamošnjim državama koje vape za ulaganjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Afrika

,

Ujedinjeni narodi

,

rast stanovništva

,

panafrikanizam

Broj stanovnika Afrike tijekom 2009. doseći će milijardu i taj će porast najsiromašnijem kontinentu donijeti napredak samo ako uspije ujediniti svoja razmrvljena tržišta u jedinstveno gospodarstvo, ocijenili su stručnjaci Ujedinjenih naroda.

U 2008. Afrika je imala 987 miljuna stanovnika, a sredinom 2009. godine imat će ih milijardu, navodi UN. Nadalje, broj Afrikanaca udvostručit će se do 2050.

"Iako su Indija i Kina najmnogoljudnije zemlje svijeta, rast stanovništva bit će veći u Africi nego u Aziji", predviđa Gerhard Heilig, voditelj UN-ova ureda za predviđanja rasta stanovništva.

UN predviđa da će se se broj Kineza, kojih je sada 1,4 milijarde, smanjivati kroz 40 godina, a Indija, koja danas ima 1,16 milijardi ljudi, na godinu će dobivati samo 3 milijuna stanovnika.

Zbog populacijskog rasta afrički čelnici suočit će se s golemim izazovima: osigurati hranu, radna mjesta, obrazovanje, stanove i zdravstvenu skrb, a ti sektori trpe velike nedostatke u subsaharskoj Africi.

Od 2003. do 2008., Afrika je doživjela nezapamćeni gospodarski rast zbog oprosta dugova, tržišnih reformi i pada tržišnih cijena te je rast BDP (pet posto) premašio rast stanovnika.

Takva je kretanja zaustavila globalna gospodarska kriza, no unatoč tomu Međunarodni monetarni fond predviđa gospodarski rast od 4,0 posto u 2010., u odnosu na 2009. kada je iznosio 1,7 posto.

Panafrikanizam?

U zadnja dva desetljeća stanovništvo je raslo za tri posto godišnje što Africi nije donijelo dobrobiti pa je danas "22 posto Afrikanaca siromašnije nego sredinom 70-ih godina". Analitičari ističu da bi Afrika imala izgleda svoj demografski ulog pretvoriti u prednost ako ujedini svoje trgovinske blokove u golemo tržište.

Panafrikanizam, čak ideja o Sjedinjenim Afričkim Državama, postojala je još od rušenja kolonijalnizma 50-i i 60-ih godina, ali su sebični interesi priječili ulaganja i prekograničnu te političku suradnju.

Rezultat je da regionalna razmjena u ukupnoj trgovinskoj razmjeni Afrike iznosi samo 9 posto, dok u Aziji doseže gotovo 50 posto.

Postoje, ipak, pokazatelji pozitivnih promjena. Tri glavna bloka, Zajedničko tržište za istočnu i južnu Afriku, Istočnoafrička zajednica te Južnoafrička zajednica za razvoj, dogovorile su se o stvaranju slobodne trgovinske zone koja će obuhvatiti 530 milijuna ljudi.

S druge strane afrički kontinent vapi za ulaganjima. U obnovu elektromreže trebalo bi uložiti 40 milijardi dolara, a u poljoprivredu subsaharske Afrike po 11 milijardi dolara svake godine da bi se do 2050., nahranila nova usta koja će se rađati, objavila je u listopadu Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 18:15:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh