« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
EHHH...

Afganistan nas koštao Pelješki most...

U 17 godina u NATO-ovim operacijama u Afganistanu Hrvatska je okvirno potrošila 2,3 milijarde kuna

Bome nas je koštalo...
Bome nas je koštalo... (Arhiva)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Hrvatska

,

troškovi

Prema MORH-ovim podacima, u Afganistan su od veljače 2003. do rujna 2020. u 35 kontingenata upućena 5722 pripadnika Oružanih snaga.

U cijenu nisu uračunati troškovi pripadnika hrvatskih policijskih snaga i diplomata Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji su također bili uključeni u operacije ISAF i Resolute Support, što znači da je ukupni iznos koji su hrvatski porezni obveznici izdvojili za operacije uspostave u Afganistanu veći od spomenutih 2,3 milijarde kuna.

Međutim, broj hrvatskih policajaca i diplomata nije bio toliko velik da bi znatnije povećali navedeni iznos jer su vojni troškovi dominantni.

U misiji u Afganistanu tijekom 17 godina poginuo je jedan, a ranjena dvojica hrvatskih vojnika. Hrvatski angažman, struktura njezinih snaga u misiji kao i njezine zadaće mijenjali su se razvojem same operacije.

Odlazak hrvatskih vojnika u Afganistan prethodio je ulasku Hrvatske u NATO i trebao je tu organizaciju uvjeriti da su hrvatske vojne snage interoperabilne, tj. dorasle sudjelovanju u međunarodnim vojnim misijama.

Hrvatska je primljena u NATO u travnju 2009., a u anketi koju je u proljeće 2010., godinu dana od priključenja NATO-u, provela Agencija JFK, 54,1 posto ispitanih hrvatskih građana podržalo je sudjelovanje hrvatskih vojnika u Afganistanu.

14.09.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh