« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SUĐENJE

Afera Spice: Obrana zahtjeva izdvajanje "nezakonitih" dokaza

Sudac Ivan Turudić kazao je da je spis u aferi Spice, s više od 40 tisuća stranica, "rekorder na Županijskom sudu u Zagrebu"

Damir Polančec
Damir Polančec (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Podravka

,

Darko Marinac

,

Zdravko Šestak

,

Saša Romac

,

Ivan Turudić

,

afera Spice

Sjednica Optužnog vijeća u slučaju Spice danas je prekinuta nakon što je obrana osmorice optuženika, koje se tereti da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna, zatražila da se iz spisa izdvoje dokazi za koje smatraju da su nezakoniti, javlja Hina. Odluka će biti donesena do ponedjeljka kada će se odlučivati i o osnovanosti USKOK-ove optužnice, kazao je predsjednik optužnog vijeća, sudac Ivan Turudić. Dodao je da je spis u aferi Spice, s više od 40 tisuća stranica, "rekorder na Županijskom sudu u Zagrebu". USKOK u ovom slučaju za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Odvjetnik drugooptuženog Marinca Veljko Miljević pojasnio je da obrana, među ostalim, traži izdvajanje knjigovodstveno-financijskog vještačenja na kojemu je temeljena optužnica. Tvrdi da Zakon o kaznenom postupku predviđa da vještačenja u ovako složenim slučajevima treba provesti specijalizirana ustanova ili tim stručnjaka, a ne samo jedan vještak. "Ovo vještačenje nije samo nevjerodostojno nego i nezakonito", tvrdi Miljević. Dodao je da na 358 strana optužnice nije navedeno kako su optuženi na sebe planirali preuzeti dionice Podravke. "U optužnici se spominje da je krajnji cilj bilo preuzimanje čak 75 posto dionica, što je znanstvena fantastika. Za to bi im trebalo 1,67 milijardi kuna", ustvrdio je Miljević.

Šestakov odvjetnik Mate Matić nezakonitim smatra sve dokaze koje je USKOK proveo u svojoj istrazi. Tvrdi da su tijekom istrage povrijeđena prava optuženika jer obrana, među ostalim, nije mogla prisustvovati ispitivanjima svjedoka. "Smatramo da važeći Zakon o kaznenom postupku nije dobar i da ga treba mijenjati", kazao je Matić. Obrana je ponovila i da USKOK sve do uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca u ovaj slučaj nije trebao biti nadležan za provođenje istrage jer u njoj nije bilo službenih osoba. Prvooptuženi Polančec izlazeći sa suda nije želio komentirati današnje ročište, ali se osvrnuo na jučerašnji incident s fotoreporterom na kojega je nasrnuo kada ga je pokušao snimiti na ulici.

"Na neprofesionalno postupanje vašeg kolege reagirao sam neprimjereno i čovjeku se ovim putem ispričavam", rekao je Polančec novinarima. Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje. Nakon idućeg ročišta u ponedjeljak 17. siječnja optužno vijeće USKOK-ovu optužnicu treba potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu. Bude li prihvaćena na sudu će se zakazati pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će biti ispitani na glavnoj raspravi. Obrana je ranije najavila da će kao svjedoke pozvati tadašnje državne dužnosnike, među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera. Dođe li do suđenja nasuprot obrane će se, osim USKOK-ovih tužitelja, naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna.


12.01.2011. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh