« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NASTAVAK SUĐENJA

Afera Kamioni: MAN se nije žalio na poništenje natječaja

Nakon poništenja nitko iz MORH-a više nije bio u kontaktu s tvrtkom iako su MAN-ovi kamioni bili na testiranju

(Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

Berislav Rončević

,

MORH

,

afera kamioni

,

Eurokamioni

,

Ivo Bačić

,

iveco kamion

,

man kamioni

,

velimir marović

Direktor prodaje tvrtke "MAN Importer Hrvatska" kazao je danas u nastavku suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu zamjeniku Ivi Bačiću da se ta tvrtka nije žalila na poništeni natječaj na kojemu su MAN-ovi kamioni bili 10,2 milijuna kuna jeftiniji od konkurentske tvrtke od koje je na kraju kupljeno 39 kamiona za potrebe HV-a.

USKOK u optužnici tvrdi da su Rončević i Bačić favorizirali tvrtku "Eurokamioni" od koje su kupili kamione marke Iveco za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudilo "MAN Importer".

Svjedočeći pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda direktor prodaje "MAN Importera" Velimir Marović potvrdio je da su MAN-ovi kamioni bili i na testiranju u Ministarstvu obrane, ali da nakon poništenja natječaja s predstavnicima MORH-a više nisu kontaktirali o nabavi vozila. Na odluku o poništenju natječaja nisu se žalili Državnom uredu za kontrolu postupka javne nabave.

Ipak, iako je bio direktor prodaje, Marović tvrdi da nije bio previše upućen u natječaj o nabavi vojnih kamiona jer je taj posao vodio direktor prodaje za strateške kupce.

Zamjenik člana povjerenstva za javnu nabavu Tomislav Ramčić kazao je da se nakon raspisivanja javnog natječaja raspravljalo može li tvrtka MAN uopće sudjelovati u ovom poslu jer je ranije bila u sudskom sporu s Ministarstvom obrane. No, Ramčić se na pitanje Rončevićevih odvjetnika nije mogao sjetiti je li u vrijeme trajanja postupka javne nabave taj spor bio riješen.

Na današnjem ročištu svjedočio je i voditelj prodaje u poduzeću "Schwarzmiller" Damir Milković, a suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja sutra.

Bačićev odvjetnik Ivo Farčić najavio je da će ponovno pozvati svjedoke sa zadnjeg ročišta kako bi im mogli postaviti još neka pitanja, budući su na prvom svjedočenju govorili samo o stvarima zbog kojih ih je pozvao USKOK.

Riječ je o voditelju MORH-ovog povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave vojnih kamiona Milanu Sučiću koji je rekao da je najpovoljniju cijenu dala jedna tvrtka koja nije dostavila tražene karakteristike, zatim "MAN Importer" i "Eurokamioni" od koje su izravnom pogodbom kupljeni kamioni. Osim njega, na zadnjoj su raspravi svjedočili i član MORH-ova povjerenstva bojnik Željko Keškić te stručni suradnik Rudolf Klicper. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 13:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh