« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
KORUPCIJA

Afera gruntovec - petero optuženih mora u zatvor zbog primanja mita

Svih 22 optuženih je proglašeno krivima u u slučaju "gruntovec", većina ipak ne mora u zatvor

Jasenka Sili
Jasenka Sili (Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

korupcija

,

slučaj Gruntovec

,

Jasenka Sili

Svih 22 optuženih u korupcijskoj aferi "gruntovec" danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeno krivima za primanje i davanje mita, no samo je petero osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne od šest do 21 mjeseca, među kojima i prvooptužena službenica zagrebačke gruntovnice Jasenka Sili, dok su ostali dobili uvjetne kazne.

Prvooptužena Jasenka Sili osuđena je na godinu i devet mjeseci zatvora.

Na uvjetne kazne od šest do devet mjeseci uz rok kušnje od jedne do tri godine osuđeno je 17 osoba, uglavnom građana koji su referentima i službenicima u zagrebačkoj i zaprešićkoj gruntovnici davali mito. Sudac Ivan Turudić obrazložio je da je sud zauzeo stav da davatelje mita osuđuje na uvjetne, a one koji su primali mito na bezuvjetne kazne.

Suđenje u slučaju "gruntovec" trajalo je više od godinu i pol. Na početku je bilo čak 28 optuženiha, no za šestero ih je tijekom suđenja razdvojen postupak, zbog bolesti ili nedolaska na rasprave.

Optužene se uz primanje i davanje mita teretilo i za protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.

Službenike zagrebačke i zaprešićke gruntovnice USKOK tereti da su od lipnja do prosinca 2007. za rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta i njihovu uknjižbu tražili i dobivali mito od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura. Za svoje usluge nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita i organiziranje liječničkog pregleda.(hina/metro-portal)

29.12.2010. 12:42:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh