« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
IGRANJE VATROM

Admiral Mullen: Nestabilnost između Koreja može biti vrlo opasna

Kim Jong-Il ima zemlju "koja izgladnjuje svoje ljude, čije je gospodarstvo apsolutno grozno, ali on i dalje poduzima vrlo namjerne akcije da destabilizira regiju, smatra admiral

Admiral Mike Mullen
Admiral Mike Mullen (Getty Images)
Više o

SAD

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Mike Mullen

,

Kim Jong-Il

Nedavni razvoj događaja u Sjevernoj Koreji, uključujući i prošlotjedno granatiranje južnokorejskog otoka, pokazuju rast nestabilnosti koja "može biti vrlo opasna", izjavio je u petak zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen, za CNN. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il ima zemlju "koja izgladnjuje svoje ljude, čije je gospodarstvo apsolutno grozno. Ali on i dalje poduzima vrlo namjerne akcije da destabilizira regiju (...), a to bi moglo biti vrlo opasno za sve nas, uključujući ne samo regionalne igrače, iako mislim da Kina ima ima veliki udjel u stabilnosti", rekao je admiral Mullen u intervju za CNN koji će biti emitiran u nedjelju.

Mullen je rekao da su razmjena topničke vatre, zajedno s potapanjem južnokorejskog patrolnog broda i nedavne objave da je izgrađen još jedan od objekata za obogaćivanja urana u Sjevernoj Koreji, bili dio Kimova plana. "Što se dogodilo s ubojstvom 46 južnokorejskih mornara, što se dogodilo s pogonom za obogaćivanje urana, kao i očito, s topničkim incidentom... postoje mnogi koji vjeruju da je to dio Kim Jong-Ilova plana da objavi svog nasljednika", rekao je Mullen. Izrazio je uvjerenje da je Kimov glavni cilj i dalje razviti nuklearno oružje, nastaviti zaokupljati svjetsku pozornost te i dalje nastojati doći do razine na kojoj bi se smatrao svjetskim igračem.

Tijekom široke rasprave u intervjuu, Mullen se također obratio pitanju Afganistana, kao i Wikileaksovoj namjeri da objavi nove tisuće tajnih dokumenata SAD-a. Mullen je rekao da će se povlačenje američkih vojnika iz Afganistana 2011. "temeljiti na preporuci generala (David) Petraeusa i uvjetima na terenu". Naglasio je kako predviđa da će znatan broj savezničkih vojnika ostati u Afganistanu i nakon srpnja 2011. Mullen je rekao da objava tajnih dokumenata SAD-a od strane Wikileaksa ugrožava živote američkih vojnika. (hina/metro-portal)

27.11.2010. 09:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    27.11.2010. 11:30
    zijev, nacistoidna propaganda na djelu :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    27.11.2010. 11:32
    wikileaks samo pruža drugačiji uvid u mračne spletke monstruoznog vojno korporativnog kartela, daklem američki vojnici su si sami krivi za posljedice, a ne wikileaks :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh