« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
IPAK IMA PAMETI!

ACTA nije prošla u Eurpskom parlamentu!

Iz Strassbourga je stigla vijest koja pokazuje da vladajuća europska elita ima barem malo zdrave pameti

ACTA ne postoji više!
ACTA ne postoji više! (arhiva)
Više o

Europski parlament

,

ACTA

,

stop ACTA

Iako su hrvatske političke ulizice, među njima i naš vrli predsjednik, požurile svom snagom poduprijeti maloumnu ACTA-u, Europski parlament odbio ju je velikom većinom u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Međunarodni trgovinski sporazum (ACTA), tako je mrtav za Europsku uniju i njezine članice. 

Za odbacivanje ACTA-e glasovalo je 478 zastupnika, 39 ih je bilo za, a 165 suzdržanih. Ovo je prvi put da Europski parlament koristi ovlasti koje je dobio Lisabonskim ugovorom da može odbaciti neki međunarodni trgovinski sporazum.

'Glasovanje protiv ACTA-e nije glasovanje protiv zaštite intelektualnog vlasništva. Naprotiv, Europski parlament snažno podupire borbu protiv piratstva i krivotvorenja, koji nanose štetu europskim poduzećima i predstavljaju prijetnju zdravlju potrošača i radnim mjestima u Europi', rekao je nakon glasovanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz je istaknuo da je rasprava o ACTA-i "pokazala postojanje europskog javnog mnijenja koje prelazi nacionalne granice'.

Europski parlament je tijekom rasprave dobio tisuće poruka europskih građana da odbaci ACTA-u te peticiju koju je potpisalo 2,8 milijuna građana diljem svijeta s istim zahtjevom.

Kontroverzni Međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) izazvao je velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na slobodni internet.

04.07.2012. 14:47:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh