« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
STEPHEN HAWKING:

Higgsu treba dati Nobelovu nagradu

Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći

Fotografija vijesti
Više o

Božja čestica

,

Higgsov bozon

,

Stephen Hawking

Britanski fizičar Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio teoriju o postojanju "Božje čestice" trebao bi dobiti Nobelovu nagradu, ocijenio je u srijedu astrofizičar Stephen Hawking.

Rezultati koje je u srijedu objavila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) "nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon koja daje masu drugim česticama", izjavio je Stephen Hawking na BBC-ju.

"Ovo je važan rezultat koji bi Peteru Higgsu morao donijeti Nobelovu nagradu", ocijenio je slavni astrofizičar. Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći. "Čini se da sam izgubio 100 dolara", kazao je danas.

Peter Higgs (83) je 1964. došao na genijalnu zamisao o postojanju teorijske čestice čiji su trag, nakon dugog istraživanja, vjerojatno otkrili fizičari CERN-a. Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici".

05.07.2012. 11:26:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh