Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2012. 14:47:58
IPAK IMA PAMETI!

ACTA nije prošla u Eurpskom parlamentu!

Iz Strassbourga je stigla vijest koja pokazuje da vladajuća europska elita ima barem malo zdrave pameti

ACTA ne postoji više!
ACTA ne postoji više! (arhiva)

Iako su hrvatske političke ulizice, među njima i naš vrli predsjednik, požurile svom snagom poduprijeti maloumnu ACTA-u, Europski parlament odbio ju je velikom većinom u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Međunarodni trgovinski sporazum (ACTA), tako je mrtav za Europsku uniju i njezine članice. 

Za odbacivanje ACTA-e glasovalo je 478 zastupnika, 39 ih je bilo za, a 165 suzdržanih. Ovo je prvi put da Europski parlament koristi ovlasti koje je dobio Lisabonskim ugovorom da može odbaciti neki međunarodni trgovinski sporazum.

'Glasovanje protiv ACTA-e nije glasovanje protiv zaštite intelektualnog vlasništva. Naprotiv, Europski parlament snažno podupire borbu protiv piratstva i krivotvorenja, koji nanose štetu europskim poduzećima i predstavljaju prijetnju zdravlju potrošača i radnim mjestima u Europi', rekao je nakon glasovanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz je istaknuo da je rasprava o ACTA-i "pokazala postojanje europskog javnog mnijenja koje prelazi nacionalne granice'.

Europski parlament je tijekom rasprave dobio tisuće poruka europskih građana da odbaci ACTA-u te peticiju koju je potpisalo 2,8 milijuna građana diljem svijeta s istim zahtjevom.

Kontroverzni Međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) izazvao je velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na slobodni internet.

04.07.2012. 14:47:58
http://metro-portal.hr/acta-nije-prosla-u-eurpskom-parlamentu/72400/