« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
COOL

Abecedna tjestenina u misiji očuvanja međimurske popevke

Zajednica hrvatsko kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i lokalni proizvođač tjestenine Marodi pokrenuli su inicijativu za proglašenjem Dana međimurske popevke

Abecedna tjestenina
Abecedna tjestenina (Arhiva)
Više o

Abeceda tjestenina

Marodi, međimurski proizvođač tjestenine, izdao je zbirku od pet knjiga, a svaka knjiga sadrži točan broj slova za stihove jedne popevke u obliku abecedne tjestenine za juhu. Limitirana kolekcija oživjela je pet popevki: Ljubav se ne trži niti kupuje, Dej mi, Bože, joči sokolove, Međimorje, kak si lepo zeleno, Vehni, vehni fijolica i Klinčec stoji pod oblokom.

Kampanjom „Priča koja vrijedi svakog slova" Marodi želi dati svoj doprinos očuvanju Međimurske popevke i prijenosu znanja s generacije na generaciju. Međimurska popevka 2018. godine uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a na istom će ostati zaštićena sve dokle god se koristi.

U suradnji sa Zajednicom hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, Marodi je pokrenuo inicijativu za proglašenje Dana međimurske popevke. Cilj je odrediti datum na koji će se svake godine provoditi brojne aktivnosti promocije popevke i tako osigurati međugeneracijski prijenos znanja, očuvanje popevke i njezina statusa na UNESCO-voj zaštićenoj listi.

Živimo u vremenima velikih promjena koje se događaju još većom brzinom, stoga očuvanje kulturne baštine nikada nije bilo važnije. Međimurske popevke sinonim su za međimursku tradiciju, a oduvijek su se stvarale i održavale među ljudima, obilježavajući male životne radosti i velike životne trenutke. Upravo zato i mi kao lokalni proizvođač s tridesetogodišnjim iskustvom želimo biti čuvar bogate baštine našeg međimurskog kraja.", izjavio je Antun Marodi, brend menadžer tvrtke Marodi.

Dejan Buvač, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije nadovezao se: „Pjevanje međimurskih popevki prisutno je u našem kraju od najranije dobi. U našim društvima okupljaju se članovi u dobi od treće do sedamdeset i sedme godine života. Posebnu pažnju posvećujemo najmlađim članovima koji popevku uče kroz igru. Izuzetno smo sretni što i poduzetnici našeg kraja, u ovom slučaju tvrtka Marodi, prepoznaju vrijednost kulturnog nasljeđa. Tradicija se mora čuvati, ali i nadograđivati. Svima nam je ponuđeno uzeti ono što smo dobili od svojih predaka i predati to tradicijsko blago, očuvano i osuvremenjeno, svojim budućim pokoljenjima, samo na taj način tradicija ima budućnost."

Zajednica i Marodi pozivaju dječje vrtiće da se uključe u misiju očuvanja međimurske popevke. Zainteresirani vrtići mogu se prijaviti putem društvenih mreža tvrtke Marodi, a Zajednica će im pomoći u promociji Međimurske popevke među najmlađima.

Zbirka knjiga s međimurskim popevkama izrađena je 90 posto ručno. Knjigu je ilustrirao poznati hrvatski ilustrator i animator Manuel Šumberac, a za njenu produkciju i dizajn odgovoran je tim iz agencije Bruketa&Žinić&Grey.

18.03.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh