« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
FINO

30 godina inovacije, tradicije i finih lagera

Posebnost Pivovare Medvedgrad je oživljavanje starih zagrebačkih legendi kroz imena piva te ilustracije na etiketama

Pivovara Medvedgrad
Pivovara Medvedgrad (Arhiva)
Više o

Pivovara Medvedgrad

Jučer je u pivovari Medvedgrad obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković je predstavio novi vizualni identitet najstarijeg piva Zlatni medvjed. Uz odličnu, nenajavljenu svirku Savršenih Marginalaca najavljeno je i dvodnevno Brundanje, a food blogerica Marina Obradović pripremila je dva deserta s novim Medvedgradovim specijalima Gavran i Strossmayer. Pivovara Medvedgrad obiteljska je, najstarija i najveća obiteljska pivovara u Hrvatskoj, koja slavi tri desetljeća neprekinutog uspjeha na craft pivarskoj sceni. Ovaj hvale vrijedan jubilej nije samo obilježavanje vremena, već i slavljenje tradicije, inovacije i predanosti. 

Prije trideset godina na uglu Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu osvanulo je neobično mjesto s visokim bakrenim tankovima - bila je to mini pivovara i Pivnica Medvedgrad, koja je promijenila način na koji se na ovim prostorima doživljavalo pivo i time udarila temelje današnjeg craft pivarstva. Doista je bio pravi podvig izboriti se za vodeće mjesto na pivskoj sceni i zadržati ga zahvaljujući visokoj kvaliteti piva i mudrom vođenju. No, tu je još jedan slavljenik - glavno pivo pivovare, svijetli lager Zlatni medvjed, također slavi 30. rođendan pa je ovom prigodom predstavljen i njegov redizajn. 

Vođenje pivovare preuzela su četiri sina, Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković, koji nakon roditelja nastavljaju s pivskom tradicijom, a mogu se pohvaliti i impresivnim brojkama. Naime, u pivnicama i pivovari zapošljavaju 96 djelatnika, a do ove godine skuhalo se više od 25 milijuna litara piva i oko 90 različitih vrsta piva. Pri tome se koriste tradicionalni načini kuhanja piva, kao što je dekokcija, čime se postiže punina okusa, kakvu nije moguće dobiti modernim, jednostavnijim i bržim načinom kuhanja piva.

Od tada pa do danas, Medvedgrad je postao sinonim za kvalitetu, autentičnost i čuvanje starih pivarskih zakona koji govore o čistoći piva. Osim po izvanrednim pivama, Medvedgrad se ističe i po društvenoj odgovornosti. Njihova ESG strategija (Environmental, Social and Corporate) formalizirat će dugogodišnje napore odgovornog poslovanja. Svojim humanitarnim inicijativama Zeko je reko i Sretno dijete pokušavaju ovaj svijet učiniti barem malo boljim mjestom i pomoći najranjivijim skupinama društva - djeci i životinjama. 

Posebnost Pivovare Medvedgrad je oživljavanje starih zagrebačkih legendi kroz imena piva te ilustracije na etiketama. Zato će tijekom ove jubilarne godine ispričati priču o Medvedgradu kroz pet novih piva. Potražimo li u domaćem pivskom svijetu sinonim za kreativnost definitivno ga možemo pronaći u Pivovari Medvedgrad, jer osim što je dvije godine za redom proglašena najboljom pivovarom u Hrvatskoj (2014. i 2015. godine, proglasio Ratebeer), dobila je nagradu i za dizajn svojih etiketa (CROPACK 2017. godina).

„Ponosan sam na obitelj i sve djelatnike koji su pridonijeli da Pivovara Medvedgrad postane najznačajnija craft pivovara na hrvatskom tržištu. Sada nas veseli i motivira sve ono što nas čeka u idućih trideset godina. Put uspjeha ovisi o prilagodbi promjenama koje donosi vrijeme, no i beskompromisnoj primjeni utabanih pravila. Zato ćemo beskompromisno nastaviti proizvoditi fine i pitke lagere na tradicionalan način, ali uz korištenje moderne tehnologije." dodao je Ivan Nauković - član Uprave i direktor marketinga i prodaje.

Za Medvedgrad nije samo važno što se nalazi u čaši, već i izvan nje. Ovogodišnji planovi za proslavu velikog jubileja uključuju mnoge događaje, popuste, pivske premijere te dvodnevni Craft, Rock & Street food festival, Brundanje, koji će okupiti najveća imena hrvatske rock scene te tako dostojno proslaviti trideset godina rada i postojanja. Dok se Medvedgrad s ponosom prisjeća svoje prošlosti, gleda prema budućnosti s istim entuzijazmom i predanošću. Njihov primat na craft sceni ne samo da potvrđuje izvrsnost, već i obećava svijetlu i ukusnu budućnost za sve zaljubljenike u pivsku tekućinu i kulturu te će i dalje nastaviti širiti svoj utjecaj i osvajati srca pivskih znalaca širom regije, a i šire.

21.03.2024. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh