« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
MLJAC

7 razloga zašto trebate jesti banane

Iako je rijetko gledamo na taj način, banana je prebogata hranjivim tvarima kojima se može liječiti brojne bolesti i stanja

Svakog dana jedna banana :)
Svakog dana jedna banana :) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

banana

,

blagodati

Banana je vjerojatno najpopularnije tropsko voće koje smatramo gotovo domaćim, a u zadnje se vrijeme proglašava superhranom zbog ljekovitih učinaka koje ima na naš organizam.

Iako je rijetko gledamo na taj način, banana je prebogata hranjivim tvarima kojima se može liječiti brojne bolesti i stanja. Primjerice, svakodnevna konzumacija banana može vam pomoći u borbi protiv jutarnje mučnine, osteoporoze, depresije, dijabetesa i raka bubrega.

Evo 7 glavnih blagotvornih učinaka banane na bolesti:

Astma - istraživanje koje je proveo Imperial College of London otkrilo je kako su djeca koja su jela samo jednu bananu dnevno imala 34% manje šanse za razvijanje astme.

Depresija - banane su dobre u borbi protiv depresije zahvlajujući triptofanu, prethodniku neurotransmitera serotonina i melatonina, koji reguliraju raspoloženje.

Dijabetes - studije su pokazale kako dijabetičari tipa 1 koji su na dijeti bogatoj vlaknima imaju nižu razinu glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 takvom prehranom poboljšali su šećer u krvi, lipide i razinu inzulina. Jedna srednja banana ima oko tri grama vlakana.

Krvni tlak - održavanje niske razine natrija važno je za snižavanje krvog tlaka, no jednako je važan unos kalija. Banane su bogate kalijem, a sadrže dobre razine proteina i dijetalnih vlakana.

Mozak - banane poboljšavaju funkcije mozga, kao i kognitivne sposobnosti i sposobnost rasuđivanja. To se događa zbog bogatog sadržaja kalija koji je od vitalnog značaja za pravilne moždane funkcije.

Prevencija raka bubrega - poboljšavaju apsorpciju kalcija u tijelu i spriječavaju nastanak bubrežnih kamenaca, što može spriječiti rak bubrega. Poboljšati će i vaše kosti i zube te vas zaštititi od makularne degeneracije, to jest degeneracije žute pjege koja uništava centralni vid.

Zdravlje srca - prehrambena vlakna, kalij, vitamin C i B6, koji se nalaze u banani, važna su podrška zdravlju srca. Jedenje banana povezano je s nižim rizikom od srčanog ili moždanog udara zbog visokog kalijem i niskog natrija.

16.03.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh