« Seks
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
EH, DA...

7 pogrešnih mitova o ženskoj seksualnosti

Ovi mitovi su često bili korišteni kako bi se kontroliralo i ograničavalo ponašanje žena u seksualnom kontekstu, a mnogi od njih su i danas prisutni u kolektivnoj svijesti

Ne slušajte bajke i basne...
Ne slušajte bajke i basne... (Arhiva)
Više o

žene

,

seks

,

mitovi

Mitovi o ženskoj seksualnosti kroz povijest bili su često oblikovani prema društvenim normama, vjerovanjima i patrijarhalnim sustavima. Ovi mitovi su često bili korišteni kako bi se kontroliralo i ograničavalo ponašanje žena u seksualnom kontekstu, a mnogi od njih su i danas prisutni u kolektivnoj svijesti. Evo nekoliko takvih mitova:

Samo vaginalni seks je "pravi" seks - sugerira se da je penetracija vagine jedini "pravi" oblik seksa, dok su drugi oblici seksualne interakcije manje važni ili relevantni. Međutim, seksualnost je mnogo šireg spektra, uključujući oralni seks, masturbaciju, dodirivanje i razne druge aktivnosti.

Žena ne bi trebala imati više seksualnih partnera - prema nekima, žena bi trebala imati malo seksualnih partnera ili idealno samo jednog u životu. Ova ideja stigmatizira žene koje su seksualno aktivne s više partnera, dok istovremeno ne postavlja iste standarde za muškarce.

Žena ne bi trebala pokazivati inicijativu u seksu - ukratko, pokušava im se reći da bi žene trebale biti pasivne i čekati da muškarac preuzme inicijativu u seksualnom odnosu. Međutim, žene imaju jednaku sposobnost pokazivanja želje i inicijative kao i muškarci.

Žena ne može biti snažna i neovisna ako uživa u dominantnoj ulozi u seksu - dakle, teška glupost jer sugerira da su žene koje uživaju u dominantnoj ulozi u seksu manje sposobne biti snažne i neovisne izvan spavaće sobe. Međutim, seksualne preferencije ne određuju karakter ili sposobnost žene da bude snažna i neovisna.

Žena ne uživa u seksu kao muškarac - sugerira se da je seksualno zadovoljstvo rezervirano uglavnom za muškarce, dok su žene manje sklonije uživati u seksualnom činu. To je potpuno netočno jer žene, baš kao i muškarci, mogu doživjeti intenzivno zadovoljstvo i orgazme.

Žena koja uživa u seksu je "laka" ili nemoralna - na ovaj se način potiče osudu žena koje su otvorene prema svojoj seksualnosti. Etiketiranje žene kao "lakog" ili nemoralnog zbog njezine seksualnosti je nepravedno i nepravedno.

Žene nemaju seksualne fantazije - ovaj mit sugerira da su žene manje sklonije imati seksualne fantazije ili da su njihove fantazije manje maštovite od muških. U stvarnosti, žene, kao i muškarci, imaju bogatu unutarnju seksualnu maštu.

Razumijevanje i prepoznavanje ovih mitova ključno je za oslobađanje ženske seksualnosti od negativnih društvenih normi i pritiska. Edukacija, otvorenost i promicanje seksualne ravnopravnosti ključni su u borbi protiv ovih mitova i stvaranju zdravijeg i inkluzivnijeg pristupa seksualnosti.

26.03.2024. 18:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.03.2024. 18:53
    Vazno daje dobar sex
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh