« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE :)

7 neugodnih posljedica neispavanosti

Nedostatak sna obično povezujemo samo s umorom, no zapravo se radi o puno većem problemu - manjak sna utječe i na zdravlje i na ljepotu

Manjak sna loš je za zdravlje
Manjak sna loš je za zdravlje (Shutterstock)
Više o

neispavanost

,

zdrav san

,

nedostatak sna

Zdrav san ne utječe samo na ljepotu, već i na zdravlje, tako da nam nedostatak sna može prouzročiti ozbiljne probleme na oba polja - evo 7 posljedica nedovoljne količine sna:

Bolesti - imunološki sustav oslabljen je zbog neispavanosti, a kada je imunitet slad, tijelo se puno teže bori s raznim bolestima.

Debljina - manjak sna dokazano utječe na liniju, pogotovo ako spavate manje od pet sati dnovno, no to se može dogoditi i onima koji spavaju više od pet sati, ali to njihovom tijelu nije dovoljno. Tada tijekom dana nemaju dovoljno energije pa posežu za nezdravom hranom i manje se kreću.

Izgled kože - bore su jače izražene, više je staračkih pjega, pojavljuju se akne. Radi se o tome da tijelo ubrzano stari kada je umorno. 

Rizici - manjak sna znatno uvećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i nastanka raka.

Seksualni nagon - ako spavamo manje od pet sati i tako tjedan dana, razina spolnih hormona će se smanjiti.

Usporen rad mozga - teško nam je koncentrirati se na bilo što i kvalitetno zaključivati. To može biti vrlo opasno, posebno kod ljudi koji dosta vremena provode za volanom.

Zbrka u glavi - tijekom sna naš mozak filtrira i sprema informacije, a nedostatak sna će to poremetiti i može se činiti kako nam je glava puna svega i svačega - da u njoj vlada zbrka.

Stoga - spavajte dovoljno, i to ne samo vikendom već i preko tjedna.

02.04.2017. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh