« Putovanja
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
FORA

7 napuštenih mjesta u svijetu

Svijet je, vjerovali ili ne, prepun napuštenih egzotičnih mjesta, a jedno od njih definitivno će vas iznenaditi

Graun Church Tower, Lake Reschen, Italy
Graun Church Tower, Lake Reschen, Italy (Arhiva)
Više o

napuštena mjesta

Mjesta u svijetu koja su tijekom godina ostala napuštena iz povijesnih i kulturoloških razloga zasigurno ima još, no mi smo za vas pripremili  njih 7. Jedno od njih definitivno će vas iznenaditi.

1. Crkveni toranj u Graunu, jezero Reschen, Italija

Graun Church Tower, Lake Reschen, Italy

Crkva u Južnom Tirolu u Italiji nekada je bila sasvim obična crkva. No 1950. godine izgrađeno je umjetno jezero kako bi se grad opskrbljivao električnom energijom, zbog čega se razina vode podigla potopivši crkvu. Danas je vidljiv samo toranj crkve koji izgleda kao da pluta u sredini jezera.

2. Kazalište Orpheum, New Bedford, Massachusetts, USA

Na vrhuncu slave, kazalište Orpheum bilo je savršeni primjer neorenesansne arhitekture zahvaljujući svojem ravnom krovu, simetričnom dizajnu i impresivnom interijeru. Kazalište je otvoreno 15.travnja 1912. godine, istog dana kada je potonuo Titanic.

Od zatvaranja 1962., kazalište je promijenilo nekoliko vlasnika, a spominjali su se i planovi za renovaciju. Usprkos tome, nikakve obnove još nisu započele, a razlog tomu su možda glasine kako je kazalište puno duhova.

3. Pompeji, Italija

Pompeji, Italija

Nakon erupcije Vezuva 74. godine prije Krista, Pompeji su ostali zatrpani pod slojevima lave i vulkanske prašine. Grad je bio napušten gotovo 2 000 godina, dok ga 1748. godine grupa isrtaživača skoro netaknutog nije pronašla ispod 6 metara prašine. Mnoge od građevina i danas postoje i dostupne su turistima za razgledavanje.

4. Haludovo Palace Hotel, Krk, Hrvatska

Haludovo Palace Hotel

Hotel je privlačio turiste od 1971. kada je otvoren, a već godinu dana kasnije, Bob Guccione, osnivatelj časopisa Penthouse, uložio je 45 milijuna dolara u proširenje hotela i okolice, pretvorivši ga time u Penthouse Adriatic Club Casino.

S početkom Domovinskog rata Krkje prestao biti popularno turističko odredište, a hotel je s vremenom napuđten.

5. Plutajuća šuma, Sydney, Australija

Plutajuća šuma, Sydney, Australija

Brod SS Ayrfield često se koristio za vrijeme Drugog svjetskog rata za transport od Newcastlea do Sydneya u Australiji. Nakon što se brod prestao koristiti sedamdesetih godina prošlog stoljeća, napušten je nedaleko od obale u zaljevu Homebush.Po napuštanju, na njemu se pojavila vegetacija, a ona se ubrzo pretvorila u gustu šumu.

6. Prora, Rügen, Njemačka

Prora, Rügen, Njemačka

Tri godine prije invazije na Poljsku 1939., Adolf Hitler dao je sagraditi turističko naselje Prora na otoku Rügen, koje je u to doba bilo najveće turističko naselje na svijetu, dugo nevjerojatnih 5 kilometara, no unatoč tome, u njemu nikada nitko nije odsjeo. Naselje se trenutno renovira i pretvara u hotel koji će istodobno moći ugostiti 20 000 gostiju.

7. Dvorac Miranda, Celles, Belgija

Dvorac Miranda, Celles, Belgija

Ova građevina tijekom stoljeća koristila se u nekoliko svrha. Izgrađena je kako bi francuskim aristokratima poslužila kao utočište pred giljotinom, nakon toga postala je sirotište i na kraju se našla napuštenom. Vlasnici su tijekom godina dobili nekoliko ponuda za restauracijom, no se su ih odbili, zbog čega se dvorac polako, ali sigurno urušava i stapa s okolinom.

 

Piše: Andrea Holi
02.11.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh